«Репресіями не залякають!»

16.11.2010

Минулого тижня «УМ» повідомляла про політичні пристрасті у прикордонному Могилів–Подільському, що на Вінниччині. Нагадаємо, що в цьому райцентрі Партія регіонів нахабно намагалася провести на посаду мера громадянина Молдови Петра Бровка. Після того як уся країна дізналася про це, Київський апеляційний адміністративний суд минулої середи, 10 листопада, скасував результати виборів мера в Могилів–Подільському.

Утiм уже наступного дня «регіонали» завдали удару у відповідь: в Ямпільському райсуді відбувся блискавичний процес проти чинного мера міста Михайла Саволюка, який зайняв друге місце на виборах і був основним конкурентом «молдовського» кандидата «регіоналів». Як повідомляє прес–служба партії «Наша Україна» (пан Саволюк є членом політради «НУ»), брудними методами влада домоглася засудження мера–«нашоукраїнця» до трьох років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посаду міського голови строком на один рік. При цьому суд звільнив Саволюка від відбування покарання, замінивши його на умовне, але залишив заборону обіймати посаду міського голови. «Наша Україна» вважає, що мер став жертвою політичних репресій, i закликає правоохоронців дати належну оцінку діям винних посадовців.

«Це ж смішно! Виходить, що я можу впродовж року бути ким завгодно — клерком, міністром чи депутатом, але тільки не мером! — зазначив у коментарі «УМ» Михайло Саволюк. — Справу розглядав чомусь Ямпільський суд, процес тягнувся давно, покази свiдкiв були на мою користь, вимальовувався виправдовувальний вирок, аж тут лише за добу — готовий незаконний вирок».

Саволюк пояснює, що ще в 2009 роцi комерційна структура, пов’язана з сином його конкурента Петра Бровка Денисом, намагалася рейдерським способом загарбати землю під місцевим ринком: 57 соток, ринкова вартість яких становить близько 5 млн. грн., намагалися привласнити за 340 тис. грн. «Місто отримує більше коштів від річного ринкового збору! А вони підробили рішення сесії міськради, а потім через Ленінський райсуд Вінниці зареєстрували держакти на землю. Сотні приватних підприємців зі своїм майном ледь не потрапили в рабство i навіть перекривали прикордонний перехід на знак протесту, — обурюється пан Михайло. — Прокуратура досі розслідує цю оборудку, закривала справу, але через наші скарги змушена була відновлювати слідство. Мерія стала на захист підприємців та інтересів міста, не дала «дерибанити» землю команді Бровка, який був мером до мене».

На думку «нашоукраїнця», у червні 2009 року він став жертвою спланованої провокації. Побачивши, що комерсанти нахабно встановлюють власні конструкції на ринку без дозволу міськради, попросив припинити роботи й викликав міліцію. Але його відкинули на металоконструкції, а згодом прокуратура порушила проти нього справу, нібито він особисто пошкодив приватне майно, ще й побив когось. За словами Саволюка, у судi «шиті білими нитками» обвинувачення слідства почали сипатися. Утім суддя все–таки визнав його винним.

Але Михайло Саволюк разом зі своїм адвокатом — народним депутатом першого скликання Іваном Макаром — здаватися не збираються й найближчими днями оскаржать вирок ямпільської Феміди у Вінницькому апеляційному суді. Рішення райсуду наразі ще не набуло чинностi, відтак Саволюк лишається мером Могилева–Подільського й збирається брати участь у перевиборах.

«Думаю, цим замовним вироком суду «регіонали» хотіли мене залякати, щоб не висувався й не брав участі у перевиборах, — каже «нашоукраїнець» Саволюк. — Не вдасться! Військову службу я проходив у Нагiрному Карабасі, працював у підрозділах УБОЗ та внутрішньої безпеки МВС, а з міліції пішов у званні підполковника. Бандитам не вдалося мене залякати, не вдасться і їм!»