Уколи для роздумів

16.11.2010
Уколи для роздумів

Зусиллями шаблісток Ольги Харлан (друга праворуч) та Олени Хомрової (друга ліворуч) «синьо–жовта» скарбничка на ЧС поповнилася трьома нагородами. (Фото з архіву «УМ».)

Так само як і на минулій планетарній першості в Анталії, на чемпіонаті світу–2010 у Парижі українці здобули три нагороди. Щоправда, в порівнянні з Туреччиною, де «синьо–жовті» отримали повний комплект відзнак, цього разу наші співвітчизники залишилися без «золота». Відзначимо, що всі медалі паризького «мундіалю» в активі вітчизняних шаблісток, якими у збірній опікується Валерій Штурбабін. Після «срібла» Ольги Харлан та «бронзи» Олени Хомрової в індивідуальних змаганнях дівчата отримали командне «срібло». Володарки олімпійського «золота» 2008 року не зуміли захистити титул чемпіонів світу у фінальному протистоянні з росіянками.

«Ми програли найсильнішій команді у світовому рейтингу. У цьому році росіянки виграли практично всі старти, окрім чемпіонату Європи. Вочевидь вони були сильнішими і фізично, і психологічно. Наші дівчата виявилися просто неготові духом змагатися з лідером сезону, — так прокоментував «УМ» результат вирішальної сутички головний тренер збірної Вадим Гутцайт. — Як наставник, я отримав достатньо інформації для роздумів. Спробую її проаналізувати і зробити все можливе, щоб у майбутньому перемогти збірну Росії. Зрештою, «срібло» чемпіонату світу — не найгірший результат».

Загалом Вадим Маркович називає досягнення збірної дуже успішним. «Зважаючи на те, що Україна не входить до числа суперфехтувальних держав, здобувати медалі на тлі зростаючої конкуренції щороку стає складніше», — каже головний тренер. Саме завдяки авторитетові пана Гутцайта, якому, нагадаємо, довірили обслуговувати фінальний поєдинок четвірок шаблістів як арбітру, фехтувальну Україну у світі поважають.

В останній день змагань, коли фехтували команди шпажистів, українці мали непоганий шанс розжитися ще однією нагородою, проте підопічні Гарніка Давидяна не змогли повторити подвиг континентальної першості. «Синьо–жовтий» квартет у складі Богдана Нікішина, Дмитра Карюченка, Максима Хвороста й Ігоря Рейзліна, розібравшись зі збірними Кот–д’Івуару (45:23) та Іспанії (45:34), на одному диханні дістався чвертьфіналу. Проте дорогу нашим «мушкетерам» перегородили господарі турніру — французи — майбутні чемпіони світу (38:45). Надалі українці вже боролися за позиції в рейтингу, а не за медалі. Перемігши поляків (45:31) та поступившись німецькій збірній (40:45), наші зупинилися на шостій сходинці підсумкового протоколу.

У загальному заліку збірна України посіла десяте місце, а трійку лідерів склали збірні Італії (3 «золота», 3 «срібла», 2 «бронзи»), Франції (2–1–2) та Росії (2–0–3).