«Супермаркет» документів

13.11.2010
«Супермаркет» документів

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Якщо вам «пощастило» цього року загубити паспорт, вийти заміж або відсвяткувати 16–річчя, запасіться терпінням: новий документ без бою вам не дістанеться. Рiч у тiм, що, окрім усіх можливих криз, у нашій державі є ще й паспортна.

 

Паспортна дилема

Бланки, на базі яких виготовляють паспорти, в Україні зникають систематично. То закордонні паспорти перестають виготовляти, то внутрішні. І все це — через суперечки Міністерства внутрішніх справ iз підприємствами, які мають друкувати бланки. Цьогоріч поліграфічний комбінат «Україна» недоотримав кошти за друк бланків i відмовився виконувати державне замовлення. Ще влітку паспортні столи перестали видавати громадянам документи через брак бланків, які, у свою чергу, не надрукував поліграфкомбінат. Видачу паспортів відновили лише на початку жовтня: на той час під дверима паспортних столів зібралися нічогенькі черги незадоволених громадян.

Перед виборами міністр внутрішніх справ України Анатолій Могильов заявив, що всі паспортні столи працюватимуть навіть у неділю (31 жовтня), аби всі люди отримали свої документи та змогли проголосувати. Та не так сталося, як гадалося. Тисячі людей iз різних регіонів намагалися отримати свої документи, але марно: без грошей до паспортного столу — зась! Наприклад, за інформацією «ЗІК», на Львівщині паспорт можна було «отримати» за 400—500 грн. Але це ще «квіточки» порівняно з тим «бізнесом», який організували у столичних паспортних столах — під самим носом у керівництва міліції.

Сто «баксів» за паспорт

У Києві «нагрівати» ситуацію починають уже під час прийому документів на оформлення паспорта. «Бланків немає, коли буде готовий паспорт — невідомо, — «відрізає» паспортистка. — Можливо, через кілька місяців». Паспортні бланки вже нібито мали з’явитися: про це, принаймні, заявляли у МВС. Але в паспортистки — своя правда: «Нам дали лише купку бланків. Їх використали на паспорти тих, хто півроку стояв у черзі, і тепер бланків знову немає».

Без паспорта людина фактично безпомічна. Вона не може не те що проголосувати, а й влаштуватися на роботу, відкрити банківський рахунок... Якщо у вас немає цього документа, жоден фаховий нотаріус не допоможе купити, продати та навіть отримати у подарунок квартиру чи машину. Ця проблема добре відома співробітникам паспортних столів: доблесні працівники намагаються допомогти громадянам, як можуть. Звісно, за окрему подяку.

В одному зі столичних паспортних столів, куди довелося звернутися кореспонденту «УМ», за гроші зроблять паспорт хоч на завтра. Зазвичай до посадовців важко додзвонитися, але у цій установі робота налагоджена дуже чітко. Клієнтів безпосередньо зв’язують із чиновницею, яка й вирішує ці питання: номер її мобільного телефона ви можете довідатися у будь–якому відділі паспортного столу.

Є телефон — є контакт! Далі домовляйтеся про зустріч і вирішуйте свої паспортні проблеми за зачиненими дверима. «Паспорт зроблять на післязавтра!» — каже щасливий чоловік своїй супутниці, вийшовши з кабінету. «Вам підійде, якщо документ зроблять на четвер?» — а це вже «агент» приватної паспортної контори повідомляє телефоном свого клієнта про вдалу «угоду». Люди, для яких от–от відчиняться двері кабінету чиновниці, говорять лише про гроші: «Сто чи сто п’ятдесят?..» «Сусіда» по черзі допомагає вирішити їм це питання: «Паспорт? Кажуть, за сто доларів робить».

Документи для обраних

Між іншим, до кабінету чиновниці важко підступитися навіть у неприйомні години. До себе ця пані запрошує лише «благонадійних» — клієнтів у шкірянках та з грубими барсетками у руках. Тож бабусям, які можуть і не дочекатися нового паспорта, туди — зась. Для таких, звісно, і бланків ніколи немає.

Цікаво, що паспортна «дійсність» дуже швидко змінюється. Телефонуємо до сусіднього паспортного столу. «Бланків немає і не відомо, коли будуть», — каже суворий працівник установи. Але варто зателефонувати за тим самим номером і представитися журналістом, як проблема вичерпується: «Бланки є, всім видаємо паспорти у звичайному режимі», — кажуть на тому кінці дроту. Щоправда, після уточнювального запитання дещо губляться: «Майже всім... Телефонуйте до начальника!» — кажуть у паспортному столі й кидають слухавку.

Звісно, ми не оминули нагоди поспілкуватися з представниками Головного управління МВС України у Києві. Там нашій розповіді про «нестачу» бланків дуже здивувалися і запевнили, що нині бланками забезпечені всі паспортні столи міста. Керівництво управління власноруч обдзвонило кілька столичних паспортних столів: підлеглі відзвітували, що паспортної «кризи» не існує. Тож горе–чиновники, які створюють штучний дефіцит бланків для власної вигоди, роблять це в обхід свого начальства.

«Приймаємо паспорти по 200 доларів»

Проблему з головним документом можна вирішити й без оббивання порогів паспортного столу. За вас це зроблять сміливці з приватних фірм: лишень заплатіть їм кругленьку суму. Оголошеннями цих комерсантів заповнений увесь інтернет–простір. Вони навіть допомагають «легалізуватися» громадянам інших держав. «Якщо вам знадобився паспорт громадянина України, а у вас його з певних причин немає, ви знайшли, що шукали», — пишуть на головній сторінці одного такого сайту.

Замовлень у цих «підприємців» багато. У неприхованих коментарях громадяни Росії, США та Молдови заявляють, що хочуть собі ще один паспорт — український. А один відвідувач навіть хвалиться своєю «колекцією» паспортів різних держав: для повного набору не вистачає лише документа з України...

Далі — ще цікавіше. «Якщо прізвище, ім’я та по батькові власника паспорта вам не важливі, можемо запропонувати вам «переклейку». Цей процес набагато швидший та дешевший», — повідомляють паспортні «чарівники». «Переклейка», про яку тут iдеться, це фактично підробка документів. Горе–бізнесмени скуповують чужі паспорти, наклеюють на них фотографії своїх клієнтів та видають ці документи замовникам. За такий паспорт просять 3 тисячі гривень, тоді як «повноцінний» документ може обійтися клієнту в тисячу доларів.

До речі, відвідувачам сайту, в яких немає проблем із документами, пропонують зробити «добру справу» — продати власні паспорти на користь громадян, які живуть без документів. На їхній основі потім і роблять «переклейки». Продати паспорт дещо складніше, ніж купити: для цього документ має бути чистенький та непом’ятий. «Приймаємо паспорти у гарному стані для переклейки по 200 доларів за штуку», — повідомляє диво–сайт.

У багатьох людей такі оголошення з купівлі й продажу паспортів викликають лише скептичну посмішку: мовляв, заплатиш гроші цій «фірмі», а бажаного документа так і не отримаєш. «У крайньому разі надішлють папірець із надписом, хто ти насправді», — коментують читачі «паспортного» сайту. І можуть бути цілком праві, адже незаконні «угоди» не фіксують у документах: «виробник» паспорта має велику спокусу зникнути разом із грішми клієнта.

Для того, щоб паспорт «запрацював», треба «провести» його через паспортну базу даних. Іншими словами, зафіксувати серію та номер цього документа в міліції. Тож ця процедура впирається у працівників паспортних столів: без їхнього відома неможливо «активізувати» новенький паспорт.

Хтось без особливих докорів сумління купує собі паспорт, підтримуючи злочинну систему, а хтось, плюнувши на неї, починає поглядати у бік західних держав. Кажуть, там документи оформлюють швидше...

 

ДО РЕЧІ

Аби мати хоч якийсь тимчасовий документ, попросіть паспортистку виписати спеціальну довідку про те, що ви здали всі документи, необхідні для виготовлення паспорта. На цьому папірці обов’язково мають міститися ваша фотографія та офіційна печатка.

 

ЦИФРИ

Ще на початку жовтня Міністерство внутрішніх справ України придбало в поліграфкомбінату «Україна» більш як мільйон паспортних бланків. Покупка обійшлася у майже 11 млн. грн. Зазвичай, паспортні столи видають громадянам 1 млн. 200 тис. паспортів упродовж року, тож вірити у паспортний «дефіцит» не варто: придбаних бланків має вистачити на всіх.