«Свободу» зупинили — на порозі ОДА

11.11.2010

Вочевидь результати виборів в обласному центрі Прикарпаття перевершили найсміливіші очікування ВО «Свобода», бо до міськради його представники отримали голосів на один мандат більше, ніж було кандидатів — у заздалегідь затвердженому списку навіть забракло однієї фізичної особи. Та навіть за такої парадоксальної ситуації «свободівцям» дістався «контрольний пакет» у міській раді — 34 місця із 59. За рішенням Івано–Франківської ТВК, одне депутатське місце залишатиметься вакантним до наступних виборів.

Більш напруженою до 10 листопада залишалася ситуація з розподілом депутатських крісел в облраді, де, за результатами екзит–полів, представники «Свободи» претендували щонайменше на чверть місць. Та чим далі від виборів, тим суттєвіше у підсумкових протоколах «тануло» беззаперечне лідерство радикал–патріотів. Зрештою, нерви в керівництва «Свободи» не витримали. Позавчора по обіді, як уже повідомляла «УМ», після пікету з вимогою «припинити навмисне затягування підрахунку голосів та виборчі фальсифікації» сам Олег Тягнибок повів зо дві сотні своїх симпатиків на штурм місцевого «білого дому», де дислокувалася виборча комісія. Проте далі порогу адмінбудівлі, наштовхнувшись на міцні ряди бійців «Беркута», «свободівці» не пройшли. З обох сторін є постраждалі: два «штурмовики» та один правоохоронець.

Того ж дня, ближче до вечора, обласна виборча комісія оголосила підсумки виборів до Івано–Франківської облради, за винятком двох мажоритарних округів, результати в яких оскаржуються в судах. Отже, місця розподілилися так: 17 — «Свобода», 16 — «Батьківщина», 15 — «Наша Україна», 13 — «Фронт змін», 11 — Партія регіонів, 11 — Українська партія, 9 — Народна партія, 5 — УНП, 5 — «Відродження», 4 — УРП «Собор», 3 — НРУ, 2 — УДАР, 1 — «За Україну!»

Зберігається інтрига щодо майбутнього голови облради. За інформацією, що просочується з облдержадміністрації, керівництво ОДА просуватиме на цю посаду нинішнього міністра охорони здоров’я Зіновія Митника, котрий уже очолював Івано–Франківську облраду до переїзду в столицю, а нині виборов мандат депутата по мажоритарному округу №54 у Коломиї під штандартами «Регіонів». І хоча відверто провладні партії мають у новій облраді лише 24 мандати зі 114, голова ОДА Михайло Вишиванюк, який очолював список «регіоналів» на місцевих виборах, уже не раз демонстрував, як він уміє «строїти» опозиціонерів.