Януковичу закон іще не писаний

11.11.2010

Учора в адміністрації Президента за участю глави держави відбулося перше засідання робочої групи, яка займатиметься вдосконаленням виборчого законодавства. Віктор Янукович створив цей «гурток» відразу після місцевих виборів, аби врахувати негативний досвід кампанії і виправити недоліки.

«Зміни, ухвалені до законодавства у серпні, внесли свій позитив у цю виборчу кампанію. Але ми не отримали головного: ми не отримали досконалого закону, і ми визнаємо це», — неоднозначно зізнався Янукович. Цікаво, що раніше, коли опозиція критикувала закон, влада не дослухалася до критики. Зате коли вибори минули й мандати, вважайте, вже роздано — влада нібито береться за виправлення помилок, як того вимагають Європа і США…

Процес змін зачепить не лише закон про місцеві вибори, а й інші нормативно–правові акти. «Головна мета, яку ми ставимо перед собою, повинна бути досягнута — підготовка законів про вибори та зведення їх у Виборчий кодекс», — зазначив Президент.

Янукович каже, що групі, яку очолює міністр юстиції Олександр Лавринович, треба вести роботу без поспіху, але таким чином, щоб законодавчу базу затвердили задовго до наступних виборів. «Щоб у майбутньому закони про вибори не приймалися напередодні виборів», — побажав Президент.

У свою чергу, голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал висловився за те, щоб законодавство було виписане чітко. «Я переконаний, що виборче законодавство повинно бути таким, щоб нівелювати критику, щоб виборчі процедури були настільки зрозумілими і очевидними, щоб політика не мала місця», — зазначив Шаповал.

Що ж до конкретних ініціатив, то на засіданні часто лунала думка про те, аби й на парламентських виборах відновити змішану систему, коли половина депутатів обиралася б в округах, а інша половина — за списками.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Учора Віктор Янукович заявив, що виконає будь–яке рішення КС із приводу терміну повноважень нинішньої Верховної Ради. І Президент «не знає», яким буде це рішення. (Нагадаємо, за попереднім наміром «Регіонів», парламент має працювати п’ять років — до осені 2012–го, але, за новою–старою Конституцією, виборча кампанія повинна починатися вже 22 листопада, аби голосування відбулося в березні 2011–го).

Водночас віце–спікер Верховної Ради від БЮТ Микола Томенко каже: Януковича переконують у тому, що парламентські вибори доцільно провести таки найближчої весни. «У нас є інформація про сценарій, яким сьогодні займається Льовочкін, можливо, Хорошковський, група інших людей. Вони намагаються переконати Президента, що з усіх точок зору вибори 27 березня 2011–го більше виграшні», — заявив Томенко в інтерв’ю агенції «Ліга–бізнесінформ». На його думку, «регіонали» спокушають Президента можливістю отримати у ВР підконтрольну парламентську більшість у 300 голосів, яку вдасться сформувати, зокрема, за рахунок змішаної системи виборів.