«Здавайся добровільно!»

06.11.2010

Вибори можна виграти чесно, можна виграти їх нечесно, а ще можна тиснути на опонента, щоб він зрікся своєї перемоги. «Мене було поставлено перед вибором — або ти депутат, або далі працюєш директором школи. Я вибрав друге, бо самі розумієте — в мене сім’я, діти», — розповідає кандидат у депутати до Сквирської районної ради від партії «Наша Україна» Сергій Сушко. За словами «нашоукраїнця», голова райдержадміністрації, «регіонал» Микола Горбалінський змушував його відмовитися від перемоги на виборах.

«Пізніше я отямився, написав іншу заяву, щоб попередню не вважати дійсною, але її в ТВК реєструвати відмовилися», — обурюється Сергій Сушко. Пан Сергій звернувся до районної прокуратури, аби вона з’ясувала, чи мала право ТВК відмовити в реєстрації заяви. За словами представника адміністрації Тетяни Власюк, законом передбачено можливість зняття своєї кандидатури з виборів або за два дні до виборів, або після оголошення офіційних результатів, а офіційних підсумків ще ж немає (принаймні, на час проведення прес–конференції).

Нагадаємо, на цих місцевих виборах у Сквирі було зафіксовано багато порушень. «УМ» уже писала про свавілля, яке чинилося у місті на Київщині під час підготовки до місцевих виборів. Опозиційним партіям не надавали можливості розмістити свої передвиборчі програми у районній пресі, членами ДВК реєструвалися люди, які не делегувалися партіями, грубо порушувалося виборче законодавство, використовувався адмінресурс.

Голова Сквирської райради Василь Титарчук зазначив, що керівництву адміністрації ані тиском, ані поцілунками не вдалося купити мешканців: ні голова адміністрації, ні його заступники не пройшли по жодному мажоритарному округу. Якщо ж переможені намагатимуться вдаватися до незаконних дій після виборів, «нашоукраїнці» обіцяють боротися. «У разі відмови вже обраних депутатів від мандатів через погрози ми будемо вимагати перевиборів», — зазначив пан Титарчук.