«Генеральний» кум

05.11.2010

Коли треба, Верховна Рада працює у спринтерському режимі. На поданні Президента щодо призначення Генеральним прокурором Віктора Пшонки ще не встигло висохнути чорнило, а питання вже було внесено до порядку денного парламенту. Вчора парламент затвердив Пшонку начальником ГПУ. «За» його призначення проголосувало 292 депутати.

Агітувати за призначення Пшон­ки особисто приїхав Віктор Янукович. «Будь ласка, прошу розглянути це питання і дати згоду», — оголосив із президентської ложі глава дер­жави.

Виступаючи в парламенті, уродженець Донеччини Віктор Пшонка заявив, що має намір трохи реформувати прокуратуру. «Хотів би наголосити на актуальності оновлення законодавчої бази діяльності органів прокуратури. Нинішньому закону про прокуратуру майже 20 років, тому в багатьох аспектах він не відповідає сучасним вимогам», — поскаржився Пшонка.

З–поміж цікавих заяв, оголошених у парламенті, варто відзначити те, що в рамках розслідування смерті В’ячеслава Чорновола слідство, мабуть, піде на ексгумацію тіла. «На сьогодні є письмовий дозвіл сина Чорновола на ексгумацію тіла його батька. Питання ексгумації та інші експертизи проводитимуться і будуть покладені в основу розслідування цієї кримінальної справи», — заявив Пшонка.

Коментуючи минулі місцеві ви­бори, Генеральний прокурор сказав, що «наявна в органах прокуратури інформація засвідчує відсутність масових грубих порушень конституційного права громадян обирати та бути обраними». За його словами, порушено 9 кримінальних справ за фактами підкупу виборців та членів виборчих комісій, підробки виборчих документів, перевищення службових повноважень та службового підроблення, викрадення виборчих бюлетенів. Одну справу вже встигли передати до суду.

Учора, відразу після призначення, Президент України представив Віктора Пшонку колективу Генеральної прокуратури. Лідер Партії регіонів, зокрема, сподівається на те, що Пшонка допоможе подолати в державi корупцію. «За вашої участі ми повинні відпрацювати «з нуля» наше антикорупційне законодавство... Я хотів би, щоб ви зробили свій внесок, дали свій поштовх і додали активності у цей процес», — зазначив Янукович.

Віктор Федорович анонсував проведення адміністративної реформи та реформи правоохоронних органів. «У нас попереду дуже велика спільна робота. Сподіваюся, ми з вами у партнерських стосунках, але — кожен на своєму рівні відповідальності — будемо робити свою справу», — сказав Янукович. У цьому він може й не мати сумнівів: Пшонка йому не лише партнер, а й кум.