Пластика заради життя

02.11.2010
Пластика заради життя

Черкаський хірург Олег Кравець: «Життя важливіше за будь–які косметичні чи функціональні післяопераційні порушення». (Фото автора.)

До Черкаського обласного онкологічного диспансеру звертаються хворі навіть з інших регіонів. Бо черкаські онкохірурги успішно проводять складні операції з реконструкції органів пацієнтам, які лікуються від важкої недуги. А в дечому черкащани стали ще й першопрохідцями. І не лише в Україні. Неймовірно складну пластику лікарі диспансеру проводять не тільки заради краси, а й заради життя.

 

Хворий лікував пухлину... полосканнями

«60–річний мешканець Черкас звернувся до нас зі скаргами на неможливість прийому їжі, болі при ковтанні та затруднене відкривання рота», — розповідає «Україні молодій» хірург відділення пухлин голови–шиї Черкаського онкодиспансеру Олег Кравець. Лікар каже, що при огляді пацієнт практично не міг відкрити рота, бо пухлина ушкодила жувальні м’язи. Хворий харчувався лише через трубку. Чоловік думав, що це минеться, тому й до медиків не звертався. Заспокоював себе, що то просто запалення. Тож лікувався тим, що просто полоскав рот.

За словами самого пацієнта, так тривало близько трьох місяців! І коли він уже зовсім не зміг їсти, тільки тоді звернувся до лікарів. Останні діагностували в чоловіка третю стадію раку кореня язика. Його госпіталізували і терміново прооперували. «Ми видалили половину кореня язика, все м’яке піднебіння, частину щоки, шматок нижньої щелепи і дно порожнини рота. Операція тривала майже шість годин», — веде далі Олег Володимирович.

За його словами, хворого оперували одночасно дві бригади лікарів. Одна — на голові та шиї. Інша — на черевній порожнині. Одна видаляла злоякісну пухлину порожнини рота і ротоглотки. Інша паралельно брала тканини, тобто фрагменти товстої кишки разом із судинною «ніжкою». Все це задля того, щоб потім відновити складний дефект горла та порожнини рота. Разом з Олегом Кравцем, як завжди буває при таких реконструктивних операціях, працювали двоє інших хірургів — з проктологічного відділення Олександр Прошак, а з торакоабдомінальної хірургії та м’яких тканин — Ігор Плахотній.

Коли було видалено пухлину та її метастази на шиї, кишковий трансплантант лікарі «вживили» хворому в порожнину рота і в горло шляхом мікрохірургічного з’єднання судин кишки з судинами шиї. Неймовірно, але цим самим хірурги закрили дефект, який утворився у пацієнта після видалення пухлини. Така пластика потрібна не тільки заради краси, а й заради життя.

Частину рота й горла замінить... кишка

У той день, коли ми розмовляли з хірургом Олегом Кравцем, він повідомив, що прооперований недавно чоловік поки ще в реанімаційному відділенні. Але вже їсть і розмовляє. Казав лікарю, що більше ніколи не буде курити.

— А він багато курив? — запитую в Олега Володимировича.

— Курив активно. За даними ВООЗ, 80 відсотків раку порожнини рота та ротоглотки пов’язано саме з тютюнопалінням. Хочу сказати, що для тих людей, які викурюють більше 20 цигарок щоденно, та ще й полюбляють випити, ризик захворіти на рак язика, м’якого піднебіння, кореня язика, щоки зростає у 8—10 разів.

— А коли ви пояснюєте людям, що хворобу спричинила сигарета, вони кидають курити?

— Чесно кажучи, не завжди. Ми зробили операцію, потім хворий одужує, починає ходити, гуляє на вулиці. І бачу — курить.

— Олеже Володимировичу, зробити таку операцію, яку ви з колегами щойно провели, — це ж ювелірна робота?

— Так, це справді не так просто, адже діаметр судин кишки приблизно 1,3—1,5 міліметра.

— І тепер кишка слугуватиме людині горлом?

— Вона замінятиме чоловікові частину порожнини рота й горла. Фрагмент цієї кишки ми підшили до язика. Вона досить пластична. Тож iз неї ми змоделювали таку «занавіску», яка відновила піднебіння. Це щоб рідина не потрапляла в ніс. Інакше людина б і не говорила. Її мова була б абсолютно незрозумілою.

— Скiльки вже зробили таких операцій, коли трасплантантом стає товста кишка? І чия це ідея?

— Ідея моя, але без підтримки інших лікарів — домінальних хірургів, хірургів–проктологів — її здійснити було б нереально. Тільки спільними зусиллями ми цього досягли. Разом подумали й дійшли висновку, що можемо це зробити. За останні півтора року провели вже 21 таку операцію.

— Раніше такі пацієнти не виживали?

— Таким хворим робили променеве лікування і хіміотерапію. У когось був ефект від цього лікування, а в когось і не було.

— А це правда, що пластику фрагментами кишки в Україні проводите тільки ви?

— Ми займаємося реконструктивними операціями і беремо для пластики у хворих на рак ротоглотки, кореня язика, піднебінника, тканин щоки фрагмент товстої кишки. Я знаю, що навіть у Києві, не кажучи про обласні центри, ніде пластику кишкою не роблять. Правда, в Москві кілька таких операцій зробили. До речі, саме на нашій базі проводиться дисертаційне дослідження з таких операцій, керівником якого є директор Національного інституту раку, професор Ігор Щепотін. А недавно я повернувся з Європейської школи онкології, котра проходила в Санкт–Петербурзі. Там виступали сім провідних лекторів з Америки та Європи, котрі презентували свою роботу. То в них теж немає досвіду пластики товстою кишкою. Тонкою кишкою чи фрагментом шлунка — є. Тож вони цікавилися пластикою, котру ми проводимо в Черкаському онкодиспансері.

— А яка різниця між пластикою шлунком і товстою кишкою?

— Коли роблять пластику фрагментом шлунка, то після цього пацієнт почуває себе некомфортно. Бо шлунок виробляє соляну кислоту. До того ж ця кислота руйнує людині зуби, викликає хронічне запалення. Товста кишка абсолютно індеферентна, і ніяких дискомфортних відчуттів хворі після проведеної нею пластики не мають.

— Розкажіть, будь ласка, які ще складні реконструктивні операції ви з колегами проводите?

— Окрім пластики товстою кишкою, ми беремо тканини з грудної клiтки — шкіру, м’язи і фрагмент ребра. Це у випадках пластики передніх відділів порожнини рота, яку ми теж робимо. Там епітелій зроговілий і можна замінювати ці дефекти різними шкірними та шкірно–м’язовими клаптиками. У горлі, глотці, задніх відділах порожнини рота епітелій не зроговілий, такий як у кишківнику, і якщо пересаджувати туди шкірно–м’язові шматочки, то це призводить до рубцювання та інших небажаних наслідків. Тому беремо тканини з грудної клiтки. Коли ж при пухлинах порожнини рота доводиться видаляти фрагмент верхньої чи нижньої щелепи, то ми заміняємо їх ребром. Якщо є дефекти порожнини рота, дефекти після видалення якихось пухлин у зоні обличчя (приміром, доводиться видаляти губу, щоку), то для пластики ми використовуємо також клаптики з руки або з грудної клiтки. Не так давно видалили хворому пухлину, котра розрослася на половину обличчя. Довелося видаляти нижню щелепу, тканини нижньої зони обличчя, підборіддя, половину щоки та язик. І зробили пластику. Навіть новий язик. Щелепу — з ребра, підборіддя та щоки — з м’язів та шкіри.

— А як швидко ваші пацієнти реабілітовуються?

— Якщо не тромбуються судини, а це буває досить рідко, то впродовж 10—12 днів.

— Бувають випадки, що хворі відмовляються від пластики?

— Украй рідко. Коли ми показуємо пацієнтам результати наших операцій, коли говоримо, що життя важливіше за будь–які косметичні чи функціональні порушення, які виникнуть після операції, вони погоджуються. До того ж порушення мови, дихання — все це можна відновити після операції.

 

ВАЖЛИВО!

За останні два десятиріччя захворюваність на рак ротової порожнини у чоловіків збільшилась в 4,2 раза, у жінок — в 1,6. Серед чоловіків найбільш інтенсивний приріст захворюваності відбувається у вікових групах від 30 до 59 років. Найчастіше пухлини вражають губи, язик, дно порожнини рота, щоки, верхню та нижню щелепи, м’яке піднебіння, слинні залози. Важливим фактором виникнення раку є хронічна травма слизової порожнини рота зруйнованими коронками зубів, частково втраченими пломбами, неякісно виготовленими зубними протезами, балансуючими під час їжі зйомними протезами. Як правило, раку губи та порожнини рота передує передракове захворювання. Ці захворювання виявляються у вигляді сіруватих або білувато–сіруватих бляшок, бородавчастих розростань, ерозій, різного роду кірок на слизовій порожнині рота. Зміни слизової порожнини рота можна легко виявити при самообстеженні. Незважаючи на це, злоякісні новоутворення в задавнених стадіях виявляють у 59 відсотках випадків.

 

КОРИСНА ПОРАДА

«Виявивши при самообстеженні зміни на слизовій губ та порожнини рота, необхідно негайно звернутись до лікаря та не займатися самолікуванням, — каже лікар Кравець. — Бо своєчасне лікування передракових захворювань дозволяє запобігти раку порожнини рота».