Програш у дебютi

02.11.2010
Програш у дебютi

Найкращий бомбардир «ЗТР» Сергій Бурка (№ 15) в матчі зі словенцями не закинув жодного м’яча. (Фото з офіційного сайту ФГУ.)

Очікувати, що з приходом до керма федерації нового керівництва всі проблеми вітчизняного гандболу зникнуть як роса на сонці, було б наївно. А те, що дива не сталося, підтвердив старт національної чоловічої збірної у відборі до Євро–2012. «Синьо–жовті», які влітку не скористалася хорошим шансом поїхати на «мундіаль–2011», тепер ще й ризикують залишитися за бортом наступної континентальної першості. На жаль, наші хлопці, які після відставки Леоніда Захарова залишилися без повноцінного керманича (Борис Чижов наразі керує колективом у статусі виконувача обов’язків), програли два дебютні поєдинки на старті єврокампанії.

За словами Бориса Миколайовича, досягти сприятливого результату в польському поєдинку українцям завадив воротар наших західних сусідів, а от здобути перші очки в Запоріжжі їм не дозволив брак виконавчої майстерності. «Доводиться констатувати, що український чемпіонат не відповідає рівню тих збірних, із якими сперечаються українці. Наші хлопці програють своїм опонентам і в фізичній, і в тактичній, і в ігровій підготовці», — в.о. головного тренера визнає слабкість внутрішньої першості. — Однак сказати, що обидві зустрічі пройшли, як–то кажуть, «в одні ворота», то це — неправда. Хлопці старалися, однак перемогти міцних середняків лише за рахунок бажання неможливо».

У коментарі «УМ» пан Чижов розповів, що в матчі зі словенцями він був змушений експериментувати, адже після програного двобою в серії «плей оф» словакам збірна не провела жодного збору. «Через відсутність контрольних матчів уже по ходу поєдинку шукав оптимальні зв’язки гравців, постійно варіюючи складом. Моментами ми показували хорошу гру, а часом були провали. Зараз у Європі грають у швидкий гандбол, через що ми просто не встигали за опонентами. Хлопці мало рухалися, мало кидали. А нереалізовані п’ять–шість виходів тет–а–тет, можливо, дещо й надломили команду», — каже Борис Чижов.

Водночас наставник команди наголошує, що списувати українців із числа претендентів на європутівки зарано. Він сподівається, що у квартетi команд, порiвняно однакових за силою, кожен із лідерів ще обов’язково зазнає очкових втрат, тоді як «синьо–жовта» команда таки зможе вийти на якісно вищий рівень.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Відбірковий етап до фінальної частини Євро–2012. 2–й тур. Група 3. Україна — Словенія — 25:31 (Шевельов (6), Ганчєв (5) — Гаджич (11), Скубе(7)), Португалія — Польща — 27:27.

Турнірне становище: Словенія — 4, Польща — 3, Португалія — 1, Україна — 0.