Здрастуй і прощавай

02.11.2010
Здрастуй і прощавай

Кім Клійстерс у Катарі виграла 40–й турнір у кар’єрі й п’ятий у цьому році. (Фото Рейтер.)

Нинішній турнір у Досі сповна виправдав свій «титул» підсумкового. Тижневі змагання підвели риску трирічному гостюванню вісімки найкращих тенісисток на хардових кортах комплексу «Халіфа» у столиці сонячного Катару. Усі залишилися задоволеними організацією, але пора й честь знати — наступного року дівчата виступатимуть у Стамбулі.

У вирішальному матчі турніру зійшлися ті, кого там і очікували найбільше побачити, але від того він не став менш інтригуючим — амбіційна молодість зустрілася з досвідом і впевненістю. У суботніх півфіналах перша ракетка світу, данка Каролін Возняцьки, без зайвих клопотів здолала другу — росіянку Віру Звонарьову (7:5, 6:0), а бельгійка Кім Клійстерс також у двох сетах розібралася з австралійкою Самантою Стосур (7:6, 6:1).

Фінал вийшов менш передбачуваним. Та гору взяла таки холоднокровність Клійстерс — 27–річна Кім переграла 20–річну Каролін (6:3, 5:7, 6:3) і отримала разом із головним призом чек на 1,55 млн. доларів. Возняцьки дісталося 780 тисяч. Попри поразку, представниця Данії залишилася на чільному місці світового рейтингу, а Кім потіснила з третьої сходинки американку Серену Уїльямс. Нагадаємо, що сестри Уїльямс не грали в Досі через травми. При цьому бельгійка, втретє вигравши підсумковий турнір (раніше ще до тимчасового відходу від спорту — в 2002 і 2003 рр.), заробила в 2010 році найбільше призових — аж п’ять «лимонів». У першій сотні табелю про ранги наприкінці цього року залишилася лише одна українка — Олена Бондаренко нині 36–та.

А для росіянки Олени Дементьєвої нинішній турнір підбив підсумок усієї кар’єри. У віці 29 років дев’ята ракетка планети вирішила зав’язати зі спортом. В останньому матчі на груповій стадії вона програла італійці Франчесці Ск’явоне, але гіркий присмак підсолодили урочисті проводи, організовані Весвітньою тенісною асоціацією та гостинними арабськими шейхами. «Я ніколи не збиралася чекати, поки впаду в рейтингу й не зможу потрапляти до основних сіток змагань. Теніс був великою частиною мого життя, але настав час його змінити», — сказала росіянка на прощальній прес–конференції. Найбільшим досягненням Дементьєвої є олімпійське «золото» Пекіна–2008 і участь у двох фіналах відкритого чемпіонату США. Загалом Олена виграла 16 змагань WTA і заробила 14,3 млн. доларів.

У фіналі парних баталій зійшлися дуети, сіяні під першим і другим номерами. Аргентинка Гісела Дулко й італійка Флавія Пеннетта переграли чесько–словенський союз Квєти Пешке й Катарини Среботнік — 7:5, 6:4.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

У півфіналі хардового турніру АТР у Санкт–Петербурзі українець Ілля Марченко програв майбутньому переможцеві — представникові Казахстану Михайлу Кукушкіну — 3:6, 4:6.