Ось поляки. А де ж атака?

30.10.2010
Ось поляки. А де ж атака?

У Варшаві атака поляків діяла агресивніше, ніж напад українців. (Фото з сайту ФГУ.)

Як і два роки тому, шлях у новому кваліфікаційному турнірі до фінальної частини чемпіонату Європи чоловіча збірна України розпочала з поразки. Тоді наші хлопці поступилися на виїзді голландцям, але згодом обійшли їх у турнірній таблиці. А позавчора підопічні Бориса Чижова у Варшаві програли полякам.

На збори перед першим поєдинком відбору новий наставник збірної викликав одразу кількох гравців, які ще жодного разу не потрапляли до табору національної команди — нинішній тренерський штаб працює на перспективу. При цьому Чижов не міг розраховувати на розігруючого «ЗТР» Михайла Цапа: той нещодавно отримав травму в матчі чемпіонату України. Зате чимало цікавого розповів наставникові досвідчений Віталій Нат, котрий виступає саме в чемпіонаті Польщі. Його команда з міста Кельце зараз перебуває серед лідерів, а сам Віталій там на провідних ролях.

Щоправда, польська збірна не є якоюсь «темною конячкою» — вона звично фігурує в переліку лідерів європейського гандболу. На останній першості Європи підопічні тренера Богдана Венти (який одночасно є тренером Ната у «Віве Кельце») дійшли до півфіналу й у підсумку посіли четверте місце. На чемпіонаті світу 2009 року вони здобули бронзові нагороди. Зрозуміло, що саме поляків прогнозовано називають потенційними переможцями в нашій відбірковій групі, а до фінальної частини Євро–2012 потраплять два кращі колективи.

Свій статус фаворита господарі продемонстрували вже в першій половині гри — за підтримки п’яти тисяч своїх уболівальників. Українці за цей період лише сім разів уразили ворота капітана поляків Славоміра Шмаля. Цей воротар узагалі провів дуже вдалий матч. Перші півгодини пройшли під знаком оборонних порядків з обох боків, адже й 11 м’ячів, закинутих господарями, навряд чи назвеш визначним результатом.

Тільки от після перерви господарі заграли агресивніше, а нашим так само важко було впоратися з їхніми оборонцями. Свій другий м’яч у цій півгрі українці закинули тоді, коли рахунок був уже 17:8 і в переможцеві ніхто не сумнівався.

Надалі у поляків вийшов на майданчик другий воротар, але останні десять хвилин поєдинку, зіграні на рівних із маститим суперником, навряд чи стали для наших утіхою. «Навіть не згадаю, коли ми так мало пропускали. Хоча й забивати мали би набагато більше», — визнав після гри наставник господарів Вента.

У підсумку, найрезультативнішими серед українців із чотирма м’ячами стали легіонери: Сергій Онуфрієнко з мінського «Динамо» та Владислав Остроушко з пітерського «Університету–Нева». Тричі відзначився Сергій Бурка із «ЗТР».

Уже завтра наші проведуть наступний поєдинок, він же — останній у цьо­му році. У Запоріжжі зіграємо проти словенців, які напередодні здолали збірну Португалії.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Відбірковий етап до фінальної частини Євро–2012. 1–й тур. Група 3. Польща — Україна — 23:15 (Яшка, Юрецький (по 3) — Онуфрієнко, Остроушко (по 4)), Словенія — Португалія — 34:31.