Рибалка з наживкою

29.10.2010

Київська обласна рада — один із найбільш ласих шматків на цих місцевих виборах, а 36–й виборчий округ — один iз найменших на Київщині. До його дiльниць 31 жовтня прийде небагато людей: iз Полiського району в 1986 роцi виїхала бiльшiсть населення — до чорнобильського реактора звiдси якихось 40 км. Схоже, виходячи саме з таких міркувань (на передвиборчих витратах можна зекономити) три мiсяцi тому сюди приїхав Сергiй Рибалка, один iз директорiв дніпропетровського пiдприємства «Марком». Тодi пан Рибалка домовився з мешканкою одного з сiл Поліського району, аби погодилася його «приписати» в себе. А незабаром на пiдмогу кандидатові в депутати облради кiлькома машинами прибула днiпропетровська пiдтримка — молодчики спортивної зовнiшностi.

Із початком виборчих перегонiв команда Рибалки шукали пiдходи до всiх. І в які цікаві способи! У селi Мар’янiвка трьом воякам виплатили допомогу — по 500 гривень. Потiм Рибалка став збирати заяви на подiбнi «презенти» у пересічних мешканцiв. У п’ять дворiв iз мiсцевого лiсового господарства завiз мокрої трухи (хоч село i газифiковане, багато в кого будинки опалюються дровами). А коли сільська голова обмовилася, що Рибалка i його партiя «Правда» займаються популiзмом, заїжджий кандидат назвав це «втручанням у виборчий процес» і повідомив, що «так не залишить».

Бiльшого галасу наробили «правдiвцi» в селi Радинка — кiльком мешканцям погрожували розправою, коли місцеві назвали неподобством спроби зірвати агiтацiю за Рибалчиного конкурента. У цьому ж селi винахiдливий «благодiйник» створив 20 робочих мiсць: у Радинцi зараз фасують борошно, привезене з Бiлої Церкви, в мiшки з–пiд комбiкорму. Ошуканими лишилися селяни, що огороджували сiльський цвинтар: за виконану роботу чоловіки отримали копiйки. А в Максимовичах на День села Рибалка напоїв людей дешевим пивом — по 50 копiйок за лiтр.

Фiнансову пiдтримку вiд команди Рибалки отримують мешканцi району на родиннi подiї — вiн вручає конверти з грiшми молодятам на весiлля i призовникам — на проводи до армiї. Чи це не нові приклади підкупу виборців?

Учора територiальна виборча комiсiя ухвалила рiшення про зняття Сергiя Рибалки з реєстрації кандидатом до Київоблради.

Сава МАКСИМЧУК