Малою кров’ю — великим вогнем

29.10.2010
Малою кров’ю — великим вогнем

Капітан «дніпрян» Максим Калиниченко намагається пояснити спецназівцям норми етики в поводженні з трибунами.

Шість клубів першої та другої футбольних ліг грали в 1/8 фіналу національного Кубка, і лише один пробився до чвертьфіналу. Непоганий показник. А сенсацій могло бути й більше — в кількох парах нижчі за класом мали значні шанси дотягнути принаймні до додаткового часу й потенційної серії пенальті, але пропускали вирішальні м’ячі під кінець поєдинків.

А ось у Кременчуці матч між друголіговим «Кременем» та дніпропетровським «Дніпром» запам’ятався не так результатом, як подіями поза футбольним полем. Численна виїзна армія вболівальників «дніпрян» вирішила підтримати перший забитий м’яч у ворота господарів запаленими фаєрами, і місцева міліція одразу кинулася заспокоювати трибуни силою. Охоронці правопорядку кидали фанатів на землю, заламували руки. У масову сутичку втрутилися навіть футболісти «Дніпра», звично прихильні до своїх фанів. Денисов, Мандзюк, Льопа та інші намагалися відтягнути багатьох міліціонерів від уболівальників...

 

Ігри з вогником

Як і на попередньому етапі Кубка, частина клубів прем’єр–ліги позавчора вирішила використати якщо не здебільшого резервний склад, то принаймні розбавлений дублерами. Хоча важко назвати «другим» склад донецького «Шахтаря» у грі проти друголігової «Полтави», адже на поле вийшло чимало титулованих гравців, котрі виступають за збірні різних країн.

Щодо «Дніпра», то тут із приходом Хуанде Рамоса визначається нове обличчя команди. У Кременчуці «дніпряни» принесли новому наставникові другу перемогу на новому місці, потішивши глядачів результативною грою.

Дніпропетровські фанати, у свою чергу, на стадіоні «Політехнік» показали іспанському фахівцеві, на що здатні вони. Кинуті факели гасили пожежники, а міліція розбиралася з «підпалювачами». Для підсилення приймаючої сторони було викликано загін спецпризначення. За хуліганські дії до відділку потрапили шестеро вболівальників гостей.

Мала кров — велике хвилювання

Запорізький «Металург» та київське «Динамо» мали у своїх складах гравців, які в нинішньому сезоні ще не відіграли в чемпіонаті України жодного матчу і зазвичай виходять на поле в першості дублерів. Тренери «Динамо», для прикладу, дали побігати таким нечастим гравцям основи, як Франк Теміле, Артем Кичак та Андре. Без Олега Лужного — він до Криму не полетів через застуду — кияни видали ще один непереконливий матч. Гості в першому таймі мусили відігруватися, але таки вирвали в далеко не основного складу «Севастополя» перемогу тією «малою кров’ю», на яку й сподівалися.

Румун Тіберіу Гіоане за три хвилини заробив дві жовті картки. У нинішньому сезоні Тібі отримує шанс показати себе хіба в кубкових поєдинках, а тепер пропустить чвертьфінальний етап. «У нас зараз немає кому грати, особливо в лінії оборони. Виступає зазвичай практично один склад», — пояснював після гри Валерій Зуєв, який у середу був головним на лаві динамівців.

У схожому стилі переміг і запорізький «Металург», що востаннє долав суперників саме в кубковому матчі. Гра в селищі Калініне могла й не відбутися, адже місцевий «Фенікс–Іллічівець» перебував на межі зникнення через фінансові негаразди і навіть не виїхав на недавній календарний матч першої ліги. Утім кримчани гроші таки знайшли й добряче попсували нерви напіврезервному складу гостей.

Мінімально перемогли першолігових опонентів «Арсенал» та «Зоря» — потрібного результату вони добилися також у другому таймі. А ось луцька «Волинь» капітулювала на виїзді в Алчевську, хоча Віталій Кварцяний виставив основних гравців. Можливо, причиною поразки став недільний поєдинок проти «Динамо», після якого лучани отримали лише два дні на відпочинок. Хай там як, повторити успіх попереднього сезону, коли «Волинь» вийшла до півфіналу Кубка України, волиняни не зможуть. «Прикро, що програли, але нічого страшного. Футболістів я покараю за виліт половиною зарплати. Не хочуть грати в Кубку — відпочиватимуть із меншими грошима», — розповів луцький наставник про свої санкції.

 

ТАБЛО

Кубок України. 1/8 фіналу

«Фенікс–Іллічівець» (Калініне) — «Металург» (Запоріжжя) — 1:2

Голи: Рябцев, 43 — Пісоцький, 32; Сидорчук, 78

1 300 глядачів

«Полтава» — «Шахтар» (Донецьк) — 0:2

Голи: Морено, 69; Вілліан, 72

2 500 глядачів

«Кремінь» (Кременчук) — «Дніпро» (Дніпропетровськ) — 0:3

Голи: Калиниченко, 28; Феррейра, 52; Шахов, 90+4

7 000 глядачів

«Сталь» (Алчевськ) — «Волинь» (Луцьк) — 1:0

Гол: Одинцов, 15

3 000 глядачів

«Олександрія» — «Арсенал» (Київ) — 1:2

Голи: Грицук, 33 — Чередниченко, 13 (у свої ворота); Самодін, 63

3 800 глядачів

«Нафтовик» (Охтирка) — «Зоря» (Луганськ) — 0:1

Гол: Фомін, 74

2 500 глядачів

«Карпати» (Львів) — «Ворскла» (Полтава) — 3:0

Голи: Кузнєцов, 54; 73; Гурулі, 68

7 000 глядачів

«Севастополь» — «Динамо» (Київ) — 1:2

Голи: Плешаков, 37 — Гололобов, 45 (у свої ворота); Зозуля, 69

Вилучення: Гіоане, 87 («Д»)

1 000 глядачів

Жеребкування 1/4 фіналу: «Сталь» — «Динамо», «Карпати» — «Арсенал», «Зоря» — «Дніпро», «Шахтар» (Донецьк) — «Металург» (З). Матчі відбудуться 10 листопада.