«Усе зафіксуємо й паралельно підрахуємо!»

27.10.2010

Голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко зустрівся з представниками експертної моніторингової групи ОБСЄ й обмінявся з ними оцінками про місцеві вибори–2010 в Україні. Співрозмовники обговорили порушення, зафіксовані впродовж кампанії.

Зокрема, Наливайченко проінформував міжнародних експертів про недосконалість виборчого законодавства і недемократичність виборчого процесу. «У цій кампанії існує загроза позбавлення українців права вибору та відлучення їх від волевиявлення», — зазначив голова політради «НУ». За його словами, «Наша Україна» обмінюватиметься інформацією про порушення з українськими та міжнародними організаціями, аби використати всі шляхи запобігання фальсифікаціям.

Наливайченко також висловив занепокоєння з приводу того, що на нинішніх виборах в Україні працюватиме чи не найменше іноземних спостерігачів порівняно з попередніми кампаніями. «Їх у 15 разів менше, ніж це було, наприклад, у 2006 році», — повідомив чільний «нашоукраїнець».

Обговорюючи небезпеки виборчого процесу, Валентин Наливайченко згадав про недосконалість виборчих списків. За його словами, реєстри мали надійти на дільниці з 18 по 27 жовтня. Щоправда, багато дільниць не отримали ці списки вчасно… Наливайченко закликав усіх громадян прийти до ДВК або органів ведення Державного реєстру виборців до 28 жовтня та перевірити дані списків – і свої, і, наприклад, сусідів.

Валентин Наливайченко поінформував спостерігачів, що «Наша Україна» з однодумцями розгорнула кампанію захисту виборів. «Ми з іншими патріотичними демократичними силами організуємо моніторинг порушень у день голосування та паралельний підрахунок голосів, аби захистити чесні вибори», — наголосив голова політради «помаранчевих». Він також повідомив, що «НУ» відстежуватиме виборчий процес у співпраці з неурядовими організаціями.

Партія нагадує про телефонну «гарячу лінію» невідкладної правової допомоги виборцям — 0 800 50 28 18.

 

ДО РЕЧІ

Голова політради партії «Наша Україна» 18—21 жовтня відвідав Вашингтон, де зустрівся з представниками влади й неурядових організацій. В Америці Валентин Наливайченко обговорив сучасні політичні процеси в Україні та питання захисту демократії й збереження демократичних свобод і громадянського суспільства. У першу чергу обговорювалися проблеми місцевих виборів, що відбудуться 31 жовтня. На Капітолійському пагорбі голова політради «НУ» мав переговори з членами комітету закордонних справ Сенату та Палати представників США, посадовцями Держдепартаменту, Радбезу та представниками низки впливових неурядових організацій, серед яких Міжнародний республіканський інститут, Національна організація розвитку демократії, Інститут миру Сполучених Штатів, Фундація культурного спадку та Національний демократичний Інститут (NDI).