Пух і пуп

27.10.2010

Пупковий пух — вельми цікава штука. Ти його звідти постійно витягуєш — а він з’являється знову. Скільки разів кожен із нас позбувався цих «катишків» у пупі, особливо після носіння флісового одягу! А мешканець австралійського міста Перт Грем Баркер не викидав, а... зібрав найбільшу у світі колекцію пуху із пупа.

Як пише газета «Дейлі телеграф», такою важливою справою пертський бібліотекар перейнявся 26 років тому. Починаючи з 1984–го, Баркер дбайливо складував кожний клубочок пуху й тканини, виколупаний із пупа. Відтоді назбиралося три банки — загалом 22,1 грама (другу ємність Грем почав наповнювати в 1993 році, третю — у 2001–му). Не­звичайне досягнення 45–річного австралійця зафіксувала Книга рекордів Гіннесса.

За словами Грема Баркера, він продав колекцію одному з місцевих музеїв. Результати тертя живота об одяг були оцінені гідно, хоча отриману суму бібліотекар не назвав.

Бородатий дивак каже, що знає й інших людей, які мають таке хобі. Однак ніхто з «конкурентів» не зайшов так далеко. «Один хлопака — колекціонер пуху з пупа — одружився, і жінка наказала йому зупинитися», — констатує Баркер.

Варто відзначити, що серед тих, хто цікавиться пупковим пухом, є навіть серйозні вчені. Скажімо, у 2001 році науковець з університету Сіднея Карл Кружельницький провів дослідження і з’ясував, що грудочки, які скупчуються в пупку (в основному у чоловіків), утворюються не лише із тканини одягу, а й із відмерлої шкіри та волосся. У 2002 році за це відкриття науковець отримав відому «шнобелівську» премію.