Калиново–кленова торгівля

26.10.2010
Калиново–кленова торгівля

Окрім економічної співпраці, канадський та український лідери обговорили також Голодомор. (Фото Рейтер.)

Учора в Україні з візитом перебував прем’єр–міністр Канади Стівен Харпер. Головною метою зустрічей було обговорення угоди про вільну торгівлю між двома країнами. «Укладення такої угоди не тільки сприятиме поліпшенню комерційних двосторонніх відносин, а й виходу наших країн на додаткові, нові ринки та зміцненню наших позицій на цих ринках, — зазначив після двосторонніх переговорів пан Харпер. — Наші комерційні відносини мають піднестися до таких масштабів, які існують у міжлюдських відносинах».

Канадський прем’єр мав на увазі насамперед те, що саме Країна Кленового Листя першою з держав Заходу визнала незалежність України, і те, що в Канаді мешкає величезна українська діаспора — до 1,2 млн. співвітчизників. Про ці факти вчора згадували багато разів. «Я хотів би підкреслити: саме це нас ще більше єднає, — заявив, зокрема, Янукович. — Ми пишаємося, що українці, які проживають в Канаді, вносять свій позитивний внесок у розвиток цієї чудової країни».

Віктор Янукович висловив переконання, що підписання угоди буде вигідне обом державам. «Лібералізація торговельних відносин дасть можливість значно розширити зовнішні ринки: Україні — на просторі Північної Америки, Канаді — на Євро–Азійському просторі», — зазначив Янукович. Що ж до самої угоди, то переговори про вільну торгівлю розпочалися ще в травня. Наступний раунд відбудеться в грудні.

«Нинішній рівень економічної співпраці не відповідає потенціалові наших країн — він дуже низький. Нам необхідно значно активізувати роботу наших урядів», — зазначив Янукович. Стівен Харпер погодився, що роботи на перспективу — багато. «Особливі зв’язки між нашими країнами закарбовані у нашу історію. Але треба дивитися в майбутнє і працювати над такими Канадою і Україною, які будуть і подалі співпрацювати і у двосторонньому форматі, і на міжнародній арені», — зазначив пан Харпер.

У рамках візиту Харпера міністр у справах сім’ї, молоді та спорту України Равіль Сафіуллін та посол Канади Даніель Карон підписали міжурядовий меморандум про взаєморозуміння стосовно молодіжних обмінів. Відтак молодь отримуватиме кращі можливості для подорожування, проживання та праці в обох країнах.

Цікаво, що глава уряду двомовної Канади виголосив свою промову двічі — французькою й англійською мовами. Янукович трохи поспішив і попросив «транслейт, пліз» між двома виступами. А перед тим помилково назвав високого гостя «Хайпером».

 

ДО РЕЧІ

Президент України сказав, що завжди буде засуджувати сталінський режим за Голодомор в Україні. Про це Віктор Янукович заявив у відповідь на запитання канадських журналістів. «Це жахлива подія в історії українського народу, в історії сусідніх з Україною народів — Білорусі, Росії, Казахстану, це дійсно був цілеспрямований злочин проти власного народу», — заявив Президент, натякаючи на вже звичний свiй висновок: Голодомор не був геноцидом українського народу. І все ж Янукович додав: «Це були наші предки, це люди, яких втратила країна, втратили сім’ї, і ця пам’ять для сучасного суспільства залишається святою».

Прем’єр–міністр Канади Стівен Харпер зазначив, що Голодомор в Україні — «можливо, один iз найбільших історичних злочинів проти людства, внаслідок якого загинули мільйони людей».