Як тепер «розстрілюють» «молодогвардійців»

23.10.2010

Виборча кампанія на Луганщині розвивається в найкращих традиціях Партії регіонів. Використання адміністративного ресурсу — це само собою. Як і постійне миготіння на екранах державних і муніципальних телеканалів. Cправа вже дійшла й до побиття журналіста — задля справедливості слід уточнити, що били його не так за журналістську діяльність, як за спробу вести виборчу агітацію серед покупців супермаркету, власник якого належить до іншого угруповання.

Утім є певні ознаки того, що процес суттєво цивілізувався порівняно з 2004 роком. Якщо тоді тиражі неПРавильних газет просто конфісковували спецзагони міліції, то сьогодні вилучення ведеться без завдання суттєвої матеріальної шкоди видавцю. Принаймні, так оцінює інцидент із його виданням шеф–редактор обласної газети «Молодогвардєєц» Олександр Сметанкін.

За словами видавця, минулої середи в жодному кіоску Луганська неможливо було купити свіжий номер газети. Кіоскери пояснювали ситуацію по–різному. Одні казали, що вже розпродали всі примірники, інші — що газета ще не приходила і радили навідатися пізніше; дехто навіть стверджував, що «Молодогвардєєц» закрито назавжди.

Насправді ж, стверджує Сметанкін, «частина тиражу, призначена для розповсюдження в роздріб, була скуплена передвиборчим штабом луганського міського голови Сергія Кравченка». Чому? Бо газета, яка й до того вельми критично ставилася до діяльності міської влади, в даному випуску надрукувала аж три матеріали, присвячені «досягненням» Сергія Івановича та його «регіональної» команди. Причому, швидше за все, налякали мера не так розвідки про його господарську безпорадність, як стаття під назвою «Кравченко й педофіли. Хто «кришує» в Луганську брудний бiзнес на голих школярах».

За словами Олександра Сметанкіна, відвідання сайту «МГ» після зникнення газети з кіосків зросло в кілька разів. А редакція, як ідеться в її заяві, «розглядає можливість звернення до Президента Віктора Януковича, Прем’єр–міністра і Генерального прокурора України». Газетярі говорять про порушення законодавства, передбачене статтею 171 Кримінального кодексу — «перешкоджання законній професійній діяльності журналістів».