Юлине м’ясо

22.10.2010

Головне контрольно–ревізійне управління за результатами аудиту діяльності уряду Тимошенко виявило порушень на суму майже 53 мільярди гривень, близько 30 мiльярдiв з яких становлять втрати фінансових та матеріальних ресурсів. У першу чергу, це стосується управління коштами державного бюджету в «ручному режимі». За словами голови КРУ Петра Андреєва, значну частину цих коштів було виведено з держбюджету і використано на передвиборчу агітацію Тимошенко. Зокрема, у провину уряду Тимошенко ставлять те, що отримані від МВФ кошти в сумі 36,1 млрд. грн. використали на забезпечення поточних потреб держбюджету замість того, щоб витратити їх на погашення зовнішнього боргу.

Крім цього, Держказначейство надало позик Пенсійному фонду на суму 42,1 мільярда гривень, не маючи на те повноважень. Голова КРУ зазначає, що ця сама структура з порушеннями законодавства розміщувала на депозитних рахунках банків 6,4 мільярда гривень, більше мільярда доларів та близько сотні мільйонів євро. І все це під занижені відсотки або взагалі без їх виплати. Іншим прикладом зловживань попереднього уряду Петро Андреєв назвав націоналізацію банку «Київ», під час якої загальна сума порушень склала понад 800 млн. грн.

У КРУ звинувачують «тимошенкiвцiв» ще й у привласненнi коштiв вiд продажу м’яса у тюрми. «Чого лише варті спекуляції депутатів від БЮТ із пенітенціарними установами, де сотні мільйонів відмили під закупку м’яса, — обурюється Андреєв. — Ні м’яса немає, нічого немає, а фіктивні фірми ще й отримали від­шкодування ПДВ! Лише в результаті однієї такої угоди бюджет утратив 85 мільйонів».

Утім ревізори не задоволені й діяльністю окремих представників нової влади, зокрема нинішнім міністром транспорту Костянтином Єфименком. Голова КРУ планує на найближчому засіданні уряду Азарова розглянути питання дотримання фінансово–бюджетної дисципліни й «ухвалити відповідні рішення». Це пов’язано з тим, що ревiзори з КРУ змогли зайти до Херсонського порту лише з п’ятої спроби, а до Євпаторійського порту — з третьої. При цьому міністр Єфименко не втрутився в ситуацію, коли керівники портів блокували перевірку через суди, а жінок–ревізорів били охоронці.

«Я не можу змиритися з тим, що міністр, який відповідає за діяльність по своїй вертикалі, не вживає заходів, коли керівник підвідомчого йому підприємства не допускає державну перевірку, — пояснив учора суть претензій до міністра Петро Андреєв. — Тоді я вважаю, що він сидить iз ними в одних і тих самих схемах!»