Серед своїх і в легіоні

22.10.2010

Попри те, що шахи вважаються видом спорту «індивідуалістів», командні змагання в них — не рідкість. Крім турнірів національних збірних (згадаймо недавню Всесвітню шахову олімпіаду в Ханти–Мансійську), шахісти регулярно проводять і клубні змагання — як в ігрових видах спорту. Причому чимало майстрів вважають, що виступати командою цікавіше, адже з’являється відчуття ліктя, переживання за партнерів, додатковий азарт.

Із 17 жовтня в болгарському Пловдиві триває 26–й Кубок європейських клубів. У так званій відкритій секції, де виступають переважно чоловіки, у лавах 49 команд виступають 344 шахісти. У жінок заявочний список скромніший — 64 спортсменки в 14 колективах.

До Пловдива цього разу прибули аж три чоловічі клуби з України, а от жіночих — катма. Колись популярний PVK Kiev Chess нині зник із шахової мапи — хочеться думати, тимчасово. Натомість його замінили уже відомий чернігівський колектив із неймовірною для вимови назвою A DAN DZO & PGMB, амбітні «Лісові зубри» з Рівного та «Луг–покер чес» із Луганська.

За Чернігів виступають українці Антон Коробов, Володимир Баклан, Ярослав Жеребух та квартет легіонерів: грузин Джобава (на першій дошці), білоруси Жигалко й Азаров та росіянин Ластін. На відміну від них, у «Зубрів» повністю український склад, а звання гросмейстера мають лише Дмитро Кононенко й Адам Тухаєв. Серед луганчан до такого не доріс поки ніхто, утім одного «варяга» вони таки залучили — ізраїльтянина Костроміна.

Після чотирьох турів A DAN DZO & PGMB та «Лісові зубри» розташувалися, відповідно, на 8–му й 11–му місцях, здобувши по три перемоги. Позавчора чернігівці здолали іспанський клуб «Грос хаке» (4,5:1,5), а рівненці — боснійський «Гласінач» (4:2). Луганський же колектив, програвши бельгійському «Ейнаттену» (2:4), наразі лише 35–й.

За традицією, українці грають не лише за вітчизняні команди, а й за іноземні. Із трьома звитягами крокує «Санкт–Петербург чес клаб» з українцями Василем Іванчуком і Захаром Єфименком. Причому Іванчук, схоже, захопився безкомпромісністю, спочатку двічі вигравши, а потім двічі поступившись. На 20–му рядку тримається ізраїльський «Ашдод» із нашим Євгеном Мірошниченком.

Чільні три позиції із чотирма перемогами в активі обіймають азербайджанський «Сокар», вірменська «Міка» та російський «Економіст–СГСЕУ–1» — за саратовців грають наші Павло Ельянов та Олександр Моїсеєнко.

Через відсутність української команди в жіночому турнірі українки пропонують свої послуги іноземним клубам. Після чотирьох ігрових днів лідирує російський AVS (Краснотур’їнськ) із нашими Катериною Лагно та Марією Музичук. Із двома перемогами в середині таблиці розташувалися три колективи з нашими дівчатами в складі: російський «Гіпрорічтранс» (Москва) із Наталкою Жуковою, сербський «Београд» із Інною Гапоненко й Тетяною Василевич, німецький «Фольксбанк» (Галле) з Тетяною Кононенко.

Завершиться Кубок європейських клубів післязавтра.