Сьомий десяток іспанця

22.10.2010
Сьомий десяток іспанця

Як і в «Реалі», Рауль Гонсалес у Гельзенкірхені цілує перстень після кожного забитого м’яча. (Фото Рейтер.)

«Шальке­04» із Гельзенкірхена зараз переживає не найкращий період своєї історії — у бундеслізі фінансово потужні «кобальтові» йдуть третіми з кінця (п’ять очок після восьми турів), але на європейській арені справи в підопічних Фелікса Магата кращі. Позавчора рурські «гірники» здобули другу перемогу в груповому раунді Ліги чемпіонів, а їхній іспанський нападник Рауль Гонсалес вписав новий рядок в історію світового футболу.

 

Я — легенда

Дубль Рауля у ворота тельавівського «Хапоеля» позавчора довів кількість його результативних «пострілів у єврокубках до позначки 70. Із них 69 припадають на розіграші Ліги чемпіонів, ще один — на Суперкубок Європи. Іспанець випередив на один гол легендарного німця Герда Мюллера, зіркові часи якого припали на 1970ті роки. «Я ніколи й не мріяв, що досягну такого результату», — сказав після гри з «Хапоелем» 33річний Рауль. Усі попередні єврокубкові м’ячі він забивав у мадридському «Реалі», якому присвятив 18 років життя.

Напевно, найнапруженішим поєдинком середи в Лізі чемпіонів можна назвати зустріч на стадіоні «Джузеппе Меацца» в Мілані, де «Інтер» приймав лондонський «Тоттенхем». Уже в першому таймі «нерадзурі» зробили чотири пробоїни в захисних порядках «шпор», причому гості з восьмої хвилини грали в меншості після вилучення їхнього голкіпера Еуреліо Гомеша. А в другому таймі настав зірковий час 21річного валлійського півзахисника Гарета Бейла, який зробив «хет­трик». Перші два голи лондонця були практично близнюками: слаломний рейд лівим флангом зі своєї половини поля і точний удар у лівий від Жуліо Сезара кут воріт. Третій свій м’яч Бейл поклав через хвилину також у лівий кут, але компенсованого часу не вистачило на нові подвиги. 4:3 — нетиповий для Суперліги рахунок.

«За рахунку 0:4 ми могли вирушати додому, адже матч складався так, що другий тайм міг принести ще більше неприємностей», — сказав після гри тренер «Тоттенхема» Гаррі Реднапп. Боротьбу за перше місце в групі його команда ще не програла, але й на другу прохідну позицію тут вистачає претендентів.

Два тайми — одні ворота

У Глазго двічі відзначився американський півзахисник «Рейнджерз» Моріс Еду, щоправда, другому м’ячу він точно не тішився. Спочатку «штатник» найвище вистрибнув при виконанні кутового, і навіть голкіпер «Валенсії» Сесар Санчес не впорався з такою настирливістю. На старті другого тайму Еду з тієї ж позиції головою поцілив у кут тих же воріт, але — переривав атаку гостей, і це був автогол. У групі С лише турецький «Бурсаспор» практично позбувся шансів на вихід до наступного раунду.

На стадіоні «Камп Ноу» припинилася переможна хода «Копенгагена». «Барселоні» вистачило двох голів Ліонеля Мессі, аби утвердитись на позиції лідера групи D. «Ми зустрічалися з найкращою командою світу. Сподіваюся, що в домашньому матчі зможемо добитися кращого результату», — резюмував наставник гостей Столе Сольбаккен. У цьому ж квартеті казанський «Рубін» й афінський «Пао» вирішили не ризикувати й видали напрочуд блідий «нульовий» матч, результат якого грає на руку клубу з Данії.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 3й тур (матчі середи)

Група А

«Інтер» (Італія) — «Тоттенхем» (Англія) — 4:3 (Дзанетті, 2; Ето’о, 11 (пен.), 35; Станкович, 14 — Бейл, 52, 90, 90+1; вилучення: Гомеш, 8 («Т»), «Твенте» (Голландія) — «Вердер» (Німеччина) — 1:1 (Янсен, 75 — Арнаутович, 80).

Турнірне становище: «Інтер» — 7, «Тоттенхем» — 4, «Твенте», «Вердер» — 2.

Група В

«Шальке» (Німеччина) — «Хапоель» (ТА, Ізраїль) — 3:1 (Рауль, 3, 58; Хурадо, 68 — Шехтер, 90), «Ліон» (Франція) — «Бенфіка» (Португалія) — 2:0 (Бріан, 21; Лісандро, 51; вилучення: Гайтан, 43 («Б»)).

Турнірне становище: «Ліон» — 9, «Шальке» — 6, «Бенфіка» — 3, «Хапоель» — 0.

Група С

«Рейнджерз» (Шотландія) — «Валенсія» (Іспанія) — 1:1 (Еду, 34 — Еду, 46 (у свої ворота)), «Манчестер юн.» (Англія) — «Бурсаспор» (Туреччина) — 1:0 (Нанні, 7).

Турнірне становище: «МЮ» — 7, «Рейнджерс» — 5, «Валенсія» — 4, «Бурсаспор» — 0.

Група D

«Панатинаїкос» (Греція) — «Рубін» (Росія) — 0:0, «Барселона» (Іспанія) — «Копенгаген» (Данія) — 2:0 (Мессі, 19, 90).

Турнірне становище: «Барселона» — 7, «Копенгаген» — 6, «Рубін» — 2, «Панатинаїкос» — 1.