Дієти геть!

21.10.2010
Дієти геть!

Їсти бажано все, але в міру. (Фото з сайту scx.hu.)

Учені з’ясували, що різноманітний раціон краще від суворої дієти впливає на здоров’я. Одна річ, коли жорсткі обмеження в харчуванні тривають недовго — кілька днів, і зумовлені серйозними причинами (наприклад, до чи після операції, нападу гострого панкреатиту, печінкової кольки тощо). Такі заходи призначає лікар, який, на відміну від пересічного пацієнта, знає, що і як треба їсти, як це впливає на стан організму, коли та як треба переходити на повноцінне харчування. І зовсім інша ситуація, коли людина на власний розсуд вирішує сісти на дієту, залишивши в холодильнику буквально два–три види продуктів.

Американські вчені переконані: немає нічого кращого від різно­манітності в їжі. «Медлінкс» повідомляє, що раціон, насичений антиоксидан­тами, цільнозерновими продуктами, жирними кис­лотами, має кращі шанси зменшити ризик розвитку серцевих захворювань, хвороби Альцгеймера та діабету. А суворі дієти, навпаки, порушують баланс в організмі, тому нерідко стають причиною серйозних розладів, синдромів, патологічних процесів.

Дослідження, проведені в антидіабетичному центрі харчування при Університеті Лунд (Швеція), показали: різноманітний раціон краще усуває ознаки запалення.

«Ми обстежили 44 здорових, але огрядних людей віком від 50 до 75 років, — пояснює автор дослідження Інгер Бйор. — Вони вживали в їжу різноманітні продукти, які усувають запалення в організмі. А саме запалення призводить до розвитку метаболічного синдрому, що викликає ожиріння, діабет другого типу і низку серцевих захворювань. У результаті виявилося: багатий раціон знизив вміст холестерину на 33%, ліпідів — на 14%, кров’яний тиск знизився на 8%, а рівень маркерів ризику розвитку тромбозу — на 26%. Також показник запалення значно зменшився, а пам’ять і когнітивні здібності людей значно покращилися». Щоправда, вчені наголошують на одному важливому моменті — харчування має бути збалансованим, а кількість спожитих продуктів має вписуватися в розумні межі. Інакше людина не уникне захворювання і в перспективі муситиме витрачати гроші та час, щоб знову стати здоровою.

 

ДО РЕЧІ

За даними недавнього дослідження, пекучий перець (чилі) насправді не сприяє схудненню. Учені з Біомедичного дослідного центру (штат Луїзіана) встановили, що дігідрокапсіат, який входить до складу пекучого перцю, дає мінімальне «спалювання калорій», і його ефекту недостатньо, щоб приносити реальну користь охочим схуднути.

Піддослідним, які отримували пiд час експерименту препарат дігідрокапсіата, вдалося «спалити» всього на 50 калорій на добу більше, ніж учасникам, які приймали плацебо. Медики не заперечують, що перець чилі дуже корисний у холодну пору року, тому що зігріває все тіло. Але ті, хто хоче скинути вагу за допомогою пекучого перцю, мають знати, що навряд чи досягнуть бажаного ефекту.