Такі «художники» їм не потрібні!

21.10.2010
Такі «художники» їм не потрібні!

«І з iнтернету на нас ллють бруд!» — міністри освоюють нові комунікаційні засоби на своїх робочих місцях. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

У пронафталінених коридорах Кабміну нічого не змінюється: напередодні кожних виборів глава Кабінету раптом починає яскраво описувати свої грандіозні досягнення та шукати ворогів, незважаючи на реальність за вікном. А вороги — це завжди опозиція. Так, Юлія Тимошенко, коли країна скочувалася в економічну прірву, розповідала про відсотки росту та вказувала перстом на «диверсантів» і «провокаторів», які заважають творити її міністрам. Микола Азаров вирішив також не винаходити ровера.

«Штучно створюють напругу, розповсюджують неправдиву інформацію, провокують у громадян панічні настрої... Вони вперто фарбують діяльність уряду винятково чорним кольором, — поблискуючи скельцями окулярів, звертався у телекамери Прем’єр. — Незважаючи на очевидні факти оздоровлення економіки». «Вони» — це всі ті, хто критикує роботу влади.

Тож Микола Янович, не шкодуючи власних сил, говорив і говорив — про небачені успіхи і, звичайно ж, відсотки зростання. При цьому намагаючись пояснити глибинну суть того явища, що всі промахи влади насправді є її успіхами. Ось, скажімо, небувале зро­стання цін та, відповідно, прискорення інфляції — тільки за вересень 2,9%. «Не тільки у нас такі процеси, — знайшлися спічрайтери Прем’єра. — Ось у Росії гречка подорожчала у 2,3 раза, картопля — в 1,6 раза». В інший бік, тобто на Захід, Микола Янович вирішив не заглядати: і висновків правильних не зробиш, та й Володимир Володимирович може насторожитися. Залізним виправданням роздмухування інфляції прозвучала фраза–спомин iз радянського минулого: «Коли стрибнули світові ціни на продовольство, нечесні ділки підігріли ажіотаж».

Тим часом Міністерство економіки розпочало процедуру тендеру для тих «нечесних ділків», які ще сподіваються вивезти з України трохи законтрактованого збіжжя. Про збитки для аграрного сектору внаслідок запровадження квот на експорт зерна чиновники не говорили. І взагалі, конкретики на вчорашньому засіданні було мало. Виняток iз цього правила — ухвалення транспортної стратегії України (затверджено пріори­тети розвитку галузі). Натомість ледь не залишилося поза увагою виділення 214 млн. гривень із Стабілізаційного (!) фонду держбюджету на придбання літаків для керівництва держави. Міністр транспорту Костянтин Єфименко підтвердив, що 40 млн. — це лізинговий платіж за купівлю «Ейрбаса–319» для державного управління справами. Як розподілять решту коштів, влада наразі вирішує.