Відчуйте різницю

21.10.2010
Відчуйте різницю

Марокканець Маруан Шамах легко забив п’ятий м’яч у ворота «Шахтаря» після помилки захисників при створенні штучного офсайду. (Фото Рейтер.)

Перші два тури в групі Н «Арсенал» і «Шахтар» провели настільки переконливо, що їм уже заздалегідь почали віддавати путівки до «плей–оф» Ліги чемпіонів. У зустрічах між собою англійський і український гранди мали виявити, хто з них гідний першого місця.

Десять років тому, коли «гірники» дебютували в груповому турнірі суперліги, вони гідно протистояли «канонірам», поступившись 2:3 у Лондоні й перемігши 3:0 у Донецьку (щоправда, той заключний матч уже не мав турнірного значення). Здавалося, за декаду чемпіон України лише виріс у класі. Але позавчорашній розгром — 1:5 — на заповненому вщерть «Емірейт стейдіумі» змусить багатьох (насамперед самих футболістів) переглянути власні оцінки.

 

Схожість стилів

Перед поєдинком фахівці відзначали бажання тренерів обох команд прививати своїм підопічним однаковий стиль гри — це вмілий контроль м’яча, переважно низом, висока технічна оснащеність і мобільність кожного виконавця, холоднокровність у завершальній фазі атаки. «Інтернаціонал» француза Арсена Венгера став для «інтернаціоналу» румуна Мірчі Луческу своєрідним лакмусовим папірцем — гостям з України наочно продемонстрували, до чого їм треба прагнути. Головним же фактором у формуванні цифр на табло виявився вищий клас лондонців — як команди в цілому, так і практично кожного гравця окремо.

«Парні» протистояння

Показовим у цьому сенсі є капітанський фактор. Іспанський хавбек «гармашів» Сеск Фабрегас, щойно повернувшись на поле після травми, впевнено диригував діями партнерів і забив м’яч (нехай і з «точки»). А от хорват Даріо Срна, якого в Донецьку ледь на руках не носять, на полі був мало помітний, та ще й «загубив» Саміра Насрі, коли той зробив рахунок 2:0.

До речі, щодо Фабрегаса, то свій гол і перемогу загалом він присвятив іменинниці–мамі, про що свідчив напис на спідній футболці.

Із тієї ж «опери» вийшло протистояння в центрі поля двох чехів — вихідців із празької «Спарти». Якщо Томаш Росицьки добре запам’ятався в дортмундській «Боруссії», доріс до звання капітана збірної Чехії й віце–капітана «Арсеналу», то Томаш Гюбшман шість років тому зупинився в Донецьку, де до складу потрапляє далеко не завжди.

Бразильська система

Найвідомішим для Лондона футболістом у складі гостей є бразилець із хорватським паспортом Едуардо да Сильва, який у «Шахтар» цього літа переїхав саме з «Арсеналу». Він знову вийшов лише на заміну і свою справу у вигляді голу престижу таки зробив. І, як і обіцяв, не святкував цей міні–успіх. Стадіон стоячи аплодував колишньому улюбленцю; на трибунах виднілися плакати «Ласкаво просимо додому, Едуардо!» Хоча хтозна, якою була б реакція публіки, якби цим м’ячем да Сильва приніс донеччанам перемогу.

Так само з лави запасних ввійшов у гру й Дуглас Коста, за яким уважно стежить «Манчестер юнайтед». Але, мабуть, бразилець занадто хотів сподобатися Алексу Фергюсону, тому переважно фінтив, демонструючи циркові трюки, а не думав про командну користь.

 

ПІСЛЯМОВА

Арсен Венгер,
головний тренер «Арсеналу»:

— Матч вийшов для нас простим, оскільки мої футболісти діяли дуже професіонально й розумно. Користуючись перевагою в техніці, ми змусили суперників втомлюватися й припускатися помилок. Особливо добре діяли півзахисники.

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Пробачити нам цю поразку не можна. Вже в першому таймі ми пропустили два безглузді голи, а потім ще суддя призначив пенальті під тиском публіки. Головне тепер — зробити правильні висновки й підготуватися до повторного побачення в Донецьку. Сподіваюся, тоді ми виглядатимемо сміливішими і впевненішими у своїх силах.

 

А ІНШІ ЯК?

Тимощук знову виходить у «старті», а Роналдо вже готується до «плей–оф»

Після того як ексцентричний максималіст Жозе Моуріньйо привів «Порту» та «Інтер» до найвищої вершини європейського клубного футболу, напевно мало хто сумнівається, що незабаром і до Мадрида привезуть найпрестижнішу відзнаку Старого світу. Думається, що в «королівському клубі», який востаннє перемагав у Суперлізі 2002 року, вже потирають руки в очікуванні десятого Кубка чемпіонів.

Мадридці впродовж шести років регулярно розбивають носа об поріг першої стадії «плей–оф», і після позавчорашньої впевненої перемоги «вершкових» над головним конкурентом у групі G, «Міланом», можна стверджувати, що вони отримають і сьому спробу для підкорення «зачарованої» висоти. «Я радий, що 75 відсотків роботи, необхідної для виходу з квартету, ми вже зробили. Тепер, коли ми лідируємо в групі, потрібно докласти ще більше зусиль, аби пройти якомого далі», — сказав після тріумфу на «Сантьяго Бернабеу» найкращий гравець матчу Кріштіано Роналдо.

«Баварія», минулорічний фіналіст Ліги, незважаючи на кадрові проблеми, через які змушена грати напіврезервним складом, здобула третю поспіль перемогу на євроарені. Травма стовпа оборони Марка ван Бюйтена змусила керманича мюнхенців Луї ван Галя вдруге в сезоні довірити Анатолієві Тимощуку місце в центрі захисту зі стартових хвилин. Якщо минулої суботи керівництво «Баварії» оцінило «суху» гру Тимохи в бундеслізі на «відмінно», то в протистоянні з румунським «Клужем» українець помилявся й дозволив суперникові відкрити рахунок у матчі. Утім, це не завадило баварцям вийти сухими з води — виправляти ситуацію взялися… самі румуни, які відправили у власні ворота два з трьох м’ячів. Тимоха ж відіграв усі 90 хвилин.

Стовідсотковий результат після вояжу до холодної Москви має й «Челсі». Вистояти перед «аристократами» «Спартаку» не допомогли ані вщерть заповнені трибуни «Лужників» (78 тисяч), ані український кіпер Андрій Дикань, який пропустив свої перші голи в ЛЧ. «Розпечатав» ворота московського клубу російський легіонер Юрій Жирков. Екс–армієць у протистоянні з принциповими суперниками відзначився гарматним ударом під поперечину з 20 метрів, а під кінець гри ще й заробив «гірчичника». Цікаво, що гол у ворота «Спартака» став для Жиркова першим в офіційних матчах за «Челсі».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3–й тур (матчі вівторка)

Група Н

«Брага» (Португалія) — «Партизан» (Сербія) — 2:0 (Ліма, 35; Матеуш, 90)

«Арсенал» (Англія) — «Шахтар» (Україна) — 5:1

Голи: Сонг, 19; Насрі, 42; Фабрегас, 60 (пен.); Уїлшир, 66; Шамах, 69 — Едуардо, 82

«Арсенал»: Фабіанський, Ебуе, Джуру, Скіллачі, Кліши, Сонг, Уїлшир, Росицьки, Фабрегас (Денілсон, 63), Насрі (Аршавін, 72), Шамах (Уолкотт, 71)

«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Гюбшман, Ракицький, Рац, Гай (Жадсон, 67), Тейшейра, Мхітарян, Вілліан (Коста, 46), Л. Адріано (Едуардо, 63)

Попередження: Гюбшман, 57; Л. Адріано, 59

Суддя — Моен (Норвегія)

Лондон, стадіон «Емірейтс», 60 тисяч глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Арсенал» 3 3 0 0 14–2 9

2. «Шахтар» 3 2 0 1 5–5 6

3. «Брага» 3 1 0 2 2–9 3

4. «Партизан» 3 0 0 3 1–6 0

Група E. «Рома» (Італія) — «Базель» (Швейцарія) — 1:3 (Борр’єлло, 21 — Фрай, 12; Інкоом, 44; Кабрал, 90+3), «Баварія» (Німеччина) — «Клуж» (Румунія) — 3:2 (Каду, 32 (у свої ворота); Панін, 37 (у свої ворота); Гомес, 77 — Каду, 28; Куліо, 86).

Турнірне становище: «Баварія» — 9, «Базель», «Клуж», «Рома» — 3.

Група F. «Спартак» (М, Росія) — «Челсі» (Англія) — 0:2 (Жирков, 23; Анелька, 43), «Марсель» (Франція) — «Жиліна» (Словаччина) — 1:0 (Діавара, 48).

Турнірне становище: «Челсі» — 9, «Спартак» — 6, «Марсель» — 3, «Жиліна» — 0.

Група G. «Реал» (Іспанія) — «Мілан» (Італія) — 2:0
(К. Роналдо, 13; Озіл, 14), «Аякс» (Голландія) — «Осер» (Франція) — 2:1 (де Зеув, 7; Суарес, 41 — Бірса, 56; вилучення: Ойер, 55 — Олієч, 85; Міньйо, 90).

Турнірне становище: «Реал» — 9, «Мілан», «Аякс» — 4, «Осер» — 0.