Розминка перед важливішим стрибком

20.10.2010
Розминка перед важливішим стрибком

Учорашня юніорка Євгенія Черній у кваліфікаційних вправах на колоді показала 32–й результат. (Фото з сервісу Flickr.com.)

Можливо, це студенти від сесії до сесії живуть весело, а спортивним гімнастам відпочивати між олімпійськими циклами не випадає. Трохи менше ніж за два роки до старту Лондонської олімпіади гімнасти почали підготовку до головної «екзаменаційної сесії» чотириріччя. Для початку Міжнародна федерація підготувала для 570 спортсменів із 74 країн світу відносно не складний залік. На 42–му чемпіонаті світу, який у ці дні приймає роттердамська «Ахой арена», головне завдання для майбутніх олімпійців — місце не нижче 24–го в підсумковому протоколі командної першості. Наступного року число охочих позмагатися на Олімпіаді–2012 за підсумками ЧС у Токіо скоротиться рівно вдвічі.

А поки що більшість національних команд, зокрема й українська, у Голландії переймаються маневруванням та експериментуванням. Те, що вітчизняні гімнасти далекі від оптимальної форми, підтвердила кваліфікаційна сесія в жінок. У командних змаганнях наші дівчата посіли 12–ту сходинку й не потрапили до «фіналу восьми». «Думаю, що результат, показаний нашою збірною, непоганий, адже дівчата виконали першочергове завдання і забронювали місце для участі в наступному чемпіонаті світу», — коментує для «УМ» виступ своїх подруг по команді бронзова призерка континентальної першості 2010 року Наталя Кононенко, яка пропускає цей чемпіонат світу через травму.

Сьогодні ввечері в Роттердамі розіграють перший комплект нагород. Збірні Росії, Китаю, США, Румунії, Великої Британії, Австралії, Італії та Японії визначать найсильнішого в командному заліку. Цікаво, що в тренерському штабі японок фігурує прізвище колиш­ньої громадянки України. Абсолютна чемпіонка Європи–2004 Аліна Козич, яка після Пекінської олімпіади отримала паспорт Узбекистану, нині передає свій досвід японським дівчатам.

На змаганнях, які зорієнтовані передусім на багатоборців, жодна з українок також не змогла втрутитися в боротьбу за титул абсолютної чемпіонки. Як і в команді, так і в особистому заліку Україна вже точно залишиться без медалей. Найближче до числа 24 фіналісток, котрим належить визначити найсильнішу у п’ятницю, зупинилася абсолютна чемпіонка України–2010 Валентина Голенкова. На чотирьох снарядах представниця Кіровоградщини назбирала 35–ту суму балів. Олена Кайдалова із Донецького регіону завершила змагання на 53–му місці, Євгенія Черній із Рівненщини — на 57–му, слідом за нею зупинилася киянка Анастасія Коваль.

Ще дві наші співвітчизниці, скориставшись особливостями регламенту, перевірили свої сили лише на двох із чотирьох снарядах. Донеччанка Аліна Фоменко відточувала майстерність в опорному стрибку та вільних вправах, а Яна Дем’янчук демонструвала своє вміння вправлятися на брусах і колоді. Прикметно, що саме така стратегія дозволила Яні єдиною з українок за підсумками кваліфікації (восьма позиція на колоді) протиснутися до числа претенденток на медалі в окремому виді. Нагадаємо, що на першості Європи 2009 року спортсменка з Івано–Франківщини здобула «золото» саме на найбільш непередбачуваному снаряді, яким вважається брус завширшки 10 см і завдовжки 5 метрів.