Ударимо по «Гарматі»

16.10.2010
Ударимо по «Гарматі»

Для Віталія Кличка поєдинок у Гамбурзі стане 43–м у професійній кар’єрі. (Фото прес–служби Кличка.)

Свого часу Кличко–старший не раз бився в Гамбурзі — власне, саме з цього міста починався шлях Віталія в професійному боксі. «Я добре пам’ятаю свій перший бій у маленькому залі, де було від сили півтори тисячі чоловік», — розповідає Кличко про свої перші кроки в клубі «Універсум бокс промоушн». Згодом, у 1999 році, він у Гамбурзі нокаутував американця Обеда Саллівана й захистив чемпіонський пояс WBO. Сьогодні ж 39–річний український боксер і політик відстоюватиме звання найсильнішого за версією WBC, а претендентом на титул є вайлуватий американець Шеннон Бріггс на прізвисько «Гармата» (51 перемога — 5 поразок — 1 нічия; 45 нокаутів). Найбільшим досягненням цього спортсмена є пояс чемпіона WBO, який він виборов у 2006 році, але втратив у наступному ж поєдинку.

Зрозуміло, що фахівці чекають переконливої перемоги Віталія (40–2–0, 38 нок.). «Якщо українець вийде на бій у такій формі, в якій я бачив його на спарингах, то Бріггс буде або вбитий, або настільки покалічений, що йому знадобиться серйозна допомога лікарів», — заявив нігерійський боксер Ола Афолабі, котрий допомагав нашому співвітчизникові готуватися до поєдинку.

Кличко–старший також переконаний у своїй перемозі, хоч і відзначає можливості свого опонента. «У Бріггса сильний не тільки язик, а й м’язи. Він гарний шоумен, але не списуйте з рахунків і його боксерські таланти. Хай ми зараз посміхаємося один одному, на рингу буде все інакше», — сказав Віталій про суперника, який відомий ще й кількома ролями у голлівудських кінофільмах.

На прес–конференції перед боєм американцеві не сподобалось, що Кличко непоштиво згадав його хворобу: мовляв, астма стане для американця гарною «відмазкою», аби пояснити причини поразки. «Ти не лікар, ти шарлатан. Переміг кількох «мішків», але тепер будеш битися зі справжнім суперником, — вигукував Шеннон. — Кличко ще ніколи не бачив такого суперника. Я — перший астматик в історії боксу, що став чемпіоном світу».

Американський здоровань збирається вивести Віталія з ладу вже в стартових раундах (утім, як і багато інших суперників нижчого класу, ніж Кличко). При цьому Бріггс одразу ж спробував викликати на бій Кличка–молодшого, який зараз готується до грудневої зустрічі з британцем Дереком Чісорою.

Нагадаємо, що наприкінці серпня Віталій і Шеннон проводили першу прес–конференцію — в Києві, і тоді Бріггс ледь не світився від радощів, що зустрінеться з українським чемпіоном. «На ринг проти Віталія я вийшов би навіть якби мені не запропонували гонорар», — сказав тоді американець, якого витягнули ледь не з «пенсії» і змусили скинути чималу зайву вагу. Для 38–річного боксера це вочевидь останній шанс знову здобути чемпіонський пояс.

Охочих подивитися на видовище за участю Кличка й Бріггса достатньо: практично всі 16 тисяч квитків на титульний поєдинок були розпродані заздалегідь. Оскільки о цій порі в Гамбурзі прохолодно, суперники зійдуться не на футбольному стадіоні, до чого вже звикли Клички, а в спортивно–концертному комплексі O2 World.

 

ГЛЯДАЧ

Одним із глядачів на трибунах буде гамбурзький бомж Макс Брайан — на бій його покликав сам Віталій Кличко. Як повідомляє газета «Більд», чемпіон WBC на початку вересня здійснював пробіжку по набережній Гамбурга, де спав бородатий безхатько. 34–річний бомж привітав зірку, а Кличко не став відвертатися, а перекинувся з чоловіком кількома фразами, сфотографувався і запросив на шоу. «Зустріч з Віталієм змінила моє життя, — зізнався Макс. — Тепер я рухаюся тільки вперед».