«Блакитний» вагон без двох С.В.

15.10.2010

Позавчора надвечір Президент Янукович уперше застосував право, надане оновленою Конституцією (тобто повернутою рішенням КС редакцією 1996 року): самотужки відправив у відставку двох віце–прем’єр–міністрів — Володимира Сівковича та Віктора Слауту. Перший займався координацією «силових» відомств, другий — АПК. Нова–стара Конституція передбачає наявність лише трьох віце–прем’єрських посад, тож двоє із п’яти заступників Азарова мусили перейти на іншу роботу.

Президент барився із відставками аж до того дня, поки набула чинності нова редакція закону про Кабінет Міністрів. Як видно, побоювався брати на себе відповідальність за укази, які ґрунтувалися б лише на Конституції–1996, без допоміжних актів.

Обидва чиновники позавчора ж отримали нові крісла. Віктора Слауту призначено радником Президента. А Володимир Сівкович став заступником секретаря Ради нацбезпеки й оборони. Скандальний «регіонал» буде вже сьомим «замом» Раїси Богатирьової. Сівкович на вулиці Командарма Каменєва складе компанію, зокрема, Нестору Шуфричу, якого відправили в «заслання» у РНБО після відставки з посади глави МНС.

Цікаво, що обидва «регіонали» вважаються близькими до першого віце–прем’єр–міністра Андрія Клюєва. Фактично, відставки Слаути та Сівковича — це перемога так званої «групи Льовочкіна», глави адміністрації Президента.

В уряді залишилося три віце–прем’єри: близький друг і компаньйон Ріната Ахметова Борис Колесников, лідер «Сильної України» Сергій Тігіпко (звільнити його зараз — лише зіграти на руку амбітній «СУ» перед місцевими виборами) та представник луганської групи Віктор Тихонов.

 

ДО РЕЧІ

Віктор Янукович звільнив Сергія Куніцина з посади постійного представника Президента у Криму. «Намісником» глави держави на півострові став Віктор Плакида, який досі обіймав пост міністра палива та енергетики Ради міністрів АРК, а перед тим очолював Радмін АРК.