Місія триває

15.10.2010
Місія триває

Віктор Ющенко під час відвідання Дем’янового Лазу. (Фото автора.)

Учора в день свята Покрови Пресвятої Богородиці та 68–ї річниці від створення УПА голова партії «Наша Україна» поклав квіти до могил в’язнів, закатованих влітку 1941–го енкаведистами в урочищі Дем’янів Лаз на околиці Івано–Франківська.

 

Рівно рік тому Віктор Ющенко приїжджав до цього скорботного місця, де розстріляно понад півтисячі прикарпатців, як Президент України — аби взяти участь у багатотисячному вічі–реквіємі, присвяченому двадцятиріччю перепоховання останків жертв сталінського режиму, та відкритті меморіального музею. Нині вшанування відбулося скромніше. Віктор Андрійович поклав букет червоних троянд до могили жертв сталінізму й помолився за упокій їхніх душ.

У приміщенні музею відбулася прес–конференція. Журналісти спитали: що з цінностей, які Ющенко відстоював як глава держави, ще не «скасували» регіональні можновладці і чи щось залишиться на перспективу? «Місія моєї політики була проста — показати мільйонам українців, що в них є власна культура, власна пам’ять, написана ними власна історія і власні національні герої. Політика національного відродження не може бути легкою — ніколи і ніде», — каже Ющенко.

Щодо нових президентських амбіцій, Віктор Ющенко поки утримався від конкретної відповіді, зауваживши, що «про це рано ще говорити», але в будь–якому разі він «не робитиме ревізії своїх поглядів на національне відродження». Політичний лідер висловив упевненість, що створена ним партія — «Наша Україна» — таки стане «центром консолідації патріотичних і демократичних сил у державі». Нині ж колишній глава держави хоче сконцентрувати свої зусилля на реалізації двох проектів, безсумнівно корисних для нації, — створенні Інституту національних ініціатив, згуртувавши довкола нього українців–інтелектуалів, та «Мистецькому арсеналі», який, за його словами, ще треба довести до ладу.

Учора Віктор Ющенко також вшанував пам’ять борців за свободу України покладанням квітів до пам’ятника Степану Бандері на території Меморіального комплексу в селі Старий Угринів Калуського району, де народився провідник ОУН.