Нокаути за склом

15.10.2010

Знаменитий австралійський боксер російського походження Костя Цзю приїхав до Києва, щоб узяти участь у новому телепроекті. «Останніми роками я брав участь у різноманітних проектах. В Австралії були «Танці з зірками», в Росії — «Танці на льоду», а зараз я дуже радий, що в Україні потрапив у те середовище, в якому провів 30 років свого життя, — бокс», — сказав Цзю на прес–конференції.

Утомивши українців політичними ток–шоу, наситивши їх пісенними та танцювальними конкурсами, наші телевізійники підготували дещо незвичну нову «страву» з адреналіном і кров’ю. ТРК «Україна» запускає спортивне реаліті–шоу «Ти чемпіон». Це історія про 13 парубків — боксерів–любителів — із протилежних соціальних прошарків та з протилежними поглядами на життя. У найближчі два місяці, перебуваючи в ідентичних умовах — замкненому просторі під 24–годинним прицілом телекамер, вони прагнутимуть одного: довести свою силу в ринзі й здобути головний приз — мільйон гривень. «Цей проект про любов, про відданість, про справжніх чоловіків, яких зараз так не вистачає Україні», — каже продюсер Тетяна Гнєдаш.

Костянтин Цзю — перший абсолютний чемпіон серед професіоналів із пострадянського простору — виступатиме в ролі ведучого шоу та головного консультанта боксерів. «Незважаючи на розважальний формат програми, хочу сказати, що бої будуть справжніми, а в ринзі глядачі побачать багато крові. Нічого не поробиш, такий він — бокс», — зазначає 41–річний Цзю.

Телевізійники разом зі спортивними консультантами відібрали учасників проекту із 200 претендентів, які не один рік займалися боксом. Тепер 13 щасливчиків шоу щодня удосконалюють свою майстерність під пильним наглядом відомих у профі–боксі українців — колишніх чемпіонів світу та Європи Юрія Нужненка та Віктора Фесечка. «Моє ж завдання — не вибираючи фаворитів, підказати хлопцям окремі тактичні ходи, які кожен із них зможе використати в майбутньому», — каже Костя Цзю. Цікаво, що половина боїв транслюватимуться в прямому ефірі.

Співведуча шоу Аліна Шатернікова, яка після вдалої кар’єри на професіональному ринзі перебралася на роботу в профільну федерацію, сподівається, що після завершення цього шоу бокс в Україні стане таким же популярним, як футбол і танці.

А Цзю не проти співпрацювати з українцями й після закінчення телешоу. «Якщо з’являться реальні пропозиції, а не просто охочі прорекламувати своє ім’я, я готовий відкривати в Україні школи боксу й передавати тренерам увесь свій досвід, який допоміг мені дістатися світової вершини», — заявила зірка. На території Росії Цзю вже відкрив мережу боксерських залів.

 

ДОВІДКА «УМ»

Костя (Костянтин) Цзю

Російський і австралійський боксер

Народився 19 вересня 1969 р. в м. Сєров Свердловської обл. РРФСР; із 1991 р. – громадянин Австралії.

Абсолютний чемпіон світу за версіями WBC (1999—2004), WBA (2001—2004), IBF (1995—1997, 2001—2005) у ваговій категорії до 63,5 кг. На профі–рингу здобув 31 перемогу в 34 боях (нокаутом — 25).

Чемпіон Європи серед аматорів 1989 і 1991 рр.

Заслужений майстер спорту СРСР (1991).