Хоч міняй, хоч не міняй

15.10.2010
Хоч міняй, хоч не міняй

Росіянин Роман Малов допомагає «Соколу» триматися в лідерах білоруського чемпіонату. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Грою двох жебраків» дещо саркастично охрестив дехто з уболівальників позавчорашній матч у Броварах між «Соколом» і командою з Могильова. Про проблеми з фінансуванням у киян говорять уже другий рік. Дійшло до того, що спортсмени вже пишуть листи в усі інстанції — звернулися навіть до Президента України, аби хоча б хтось допоміг поправити скромне матеріальне становище як клубу, так і нашого хокею загалом. Але позитивних зрушень наразі немає. «Біло–синім» так і не виплатили зарплату за три місяці попереднього чемпіонату й залишки премій за позаминулий. У нинішньому ж сезоні з хлопцями повністю розрахувалися лише за липень...

На відміну від українських, білоруські команди зазвичай фінансуються стабільно і в більших обсягах. Але минулого літа суттєве скорочення бюджету «Хімволокна» — неодноразового призера екстра ліги — призвело до відтоку кадрів із Могильова. До того ж «зламалися» троє основних гравців. Таким чином колектив скотився на 11–те місце. Принагідно керівництво наших позавчорашніх опонентів вирішило поміняти назву на ХК «Могильов». Причин перейменування ніхто не озвучував, але, очевидно, вони пов’язані з тим, що виробниче об’єднання «Хімволокно» перестало активно спонсорувати міський хокейний клуб.

Утім ці неприємності не завадили сторонам продемонструвати на ковзанці торговельно–розважального комплексу «Термінал» видовищну гру. І Костянтину Симчуку, й Олександру Жуку не довелося сумувати на останніх рубежах — суперники завдали по 28 кидків у площину воріт.

За гостей виступав молодий українець Дмитро Дем’янюк, але відзначився він лише коефіцієнтом корисності «мінус 1». За іронією долі, нападник перебував на майданчику, коли єдиний російський легіонер «Сокола» Роман Малов відкрив рахунок.

У «Могильова» був свій козир — команда йде на третьому місці в екстралізі за реалізацією більшості (21,2%). Та все ж шансами під час трьох вилучень від вітебського рефері Биковського білоруси не скористалися. Проте зрівняли рахунок, коли в них на майданчику було шість польових гравців проти п’яти київських — суддя тримав руку догори, демонструючи відкладений штраф.

Узагалі ж арбітр явно не знайшов спільної мови з капітаном господарів — Сергію Климентьєву він двічі виписував по дві хвилини, та ще й покарав дисциплінарним штрафом на десять хвилин. Друга «відсидка» Клима ледь не стала фатальною, бо припала на останню хвилину поєдинку. Та все ж «Сокіл» вистояв 35 секунд у меншості, оформивши сьому поспіль звитягу в турнірі. Вирішальну шайбу, ще в другому періоді, закинув 36–річний гренадер Вадим Шахрайчук, скориставшись у більшості передачами ще двох ветеранів — Климентьєва й Валентина Олецького. Центрфорвард киян, як і практично вся команда, перебуває в пристойній ігровій формі.

Ще один домашній матч перед вояжем у гості до лідера — мінської «Юності» — «соколи» зіграють сьогодні із солігорським «Шахтарем», колишнім фарм–клубом мінського «Динамо».

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Білорусі. Екстраліга. 15–й тур. «Сокіл» — «Могильов» — 2:1 (1:1, 1:0, 0:0; Малов, 10; Шахрайчук, 32 (більш.) — Божко, 14), «Гомель» — «Шахтар» — 2:0, «Брест» — «Шинник» — 6:2, «Хімік–СКА» — «Юність» — 1:8, «Вітебськ» — «Металургс» — 4:3 ОТ, «Німан» — «Металург» — 4:2.

Лідери: «Юність» — 38, «Металург» — 33, «Німан» — 32, «Сокіл» — 31, «Шахтар» — 27.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Уславлений у минулому київський хокеїст Дмитро Христич повідомив, що канадець Дейв Льюїс дав попередню згоду очолити збірну України. Саме колишній гравець НХЛ Христич допомагає Федерації хокею України вести переговори із заокеанським фахівцем у телефонному режимі. Кандидатуру Льюїса, відомого за роботою в «Детройті», минулого тижня затвердив виконком ФХУ, тож тепер сторонам залишилося лише підписати контракт.