Інавгурація повноважень

14.10.2010

Президент продовжив «утрясання» нових повноважень у стилі «бліцкригу». Щойно затверджений парламентом законопроект про Кабінет Міністрів та інші акти з цієї царини потрапили Віктору Януковичу на стіл — він одразу їх завізував. І вже вчора в парламентській газеті «Голос України» вийшла друком нова редакція закону про Кабмін, яка писалася під Конституцію–1996. Це означає, що згадані закони остаточно набули чинності.

Учора Президент Янукович підписав також вельми цікавий указ, яким спробував легітимізувати чинну виконавчу владу. Як відомо, члени Кабінету Міністрів, керівництво державних комітетів і служб призначалися відповідно до Конституції–2004, тож у політичних колах почали говорити про сумнівну законність подальшого функціонування виконавчої гілки влади. Віктор Янукович доручив чиновникам залишатися на посадах, «діючи при цьому відповідно до Конституції України, а також норм інших актів законодавства України, що не суперечать Конституції».

Друга частина указу стосується таких законодавчих змін. Янукович доручив уряду підготувати ще низку проектів, які впорядковуватимуть діяльність органів влади. А комітет з економічних реформ (колективний дорадчий орган при Президенті, до якого входять Прем’єр, низка міністрів, чиновники АП, науковці тощо) отримав доручення оптимізувати систему центральних органів виконавчої влади: скоротити чисельність управлінського апарату та усунути дублювання повноважень. На Банковій кажуть, що відтак держава зможе економити на чиновниках. «Це принципова позиція Президента, — пояснив глава АП Сергій Льовочкін. — Скорочення відбудеться суттєве, і таким чином будуть заощаджені значні ресурси як у бюджеті 2010–го, так і 2011 років».

 

ІНШЕ ПРОЧИТАННЯ

...А вибори — за розкладом!

У листопаді Центральна виборча комісія мусить оголосити про проведення парламентських виборів у березні 2011 року. Про це в інтерв’ю «5–му каналу» заявила заступник глави ЦВК Жанна Усенко–Чорна. Вона нагадала, що тепер в Україні діє Конституція–1996, включно з положенням, яке встановлює чотирирічний термін повноважень Верховної Ради. «Якщо ми відкриваємо частину 1 статті 77 в редакції 1996 року, абсолютно чітко й однозначно ця норма каже про те, що вибори відбуваються в останню неділю березня четвертого року повноважень Верховної Ради», — зазначила Усенко–Чорна. Вона нагадала, що на Центрвиборчкомі лежить обов’язок оголошувати про початок виборчого процесу за 125 днів до голосування — за логікою, якраз у листопаді. Пані Жанна зазначила, що, звичайно, народні депутати можуть змінити Конституцію, і ВР уже почала процес пролонгації своєї каденції до 5 років. Але «принаймні на сьогодні Центральна виборча комісія повинна планувати свою діяльність таким чином, щоб забезпечити належну підготовку і проведення виборів у березні 2011–го».