Вибори до одного місця

14.10.2010

Міжнародні спостерігачі висловили сумнів з приводу чесності виборчого процесу в Україні. Зокрема, великий наголос роблять на законі про виборчі правила, який поспіхом і без обговорень ухвалювали у Верховній Раді. «На даний момент склалося враження, що ваше законодавство не відповідає міжнародним стандартам. Звичайно, нам ще потрібен час для уважнішого вивчення законів, але вже зараз у нас є думка, що у складі територіальних виборчкомів не дотримується баланс. Є й багато інших позицій, що викликають запитання», — заявила керівник місії спостерігачів Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Гудрун Мослер–Тернстрем.

Конгрес РЄ планує зареєструвати на місцевих виборах в Україні 25 своїх спостерігачів. Керівник місії поскаржилась, що спостерігачі несвоєчасно отримали запрошення від МЗС для роботи в Україні. «Ми ще влітку інформували владу України, що нам необхідно таке запрошення, але вони направили потрібний документ лише пару тижнів тому. Через це в нас було недостатньо часу для досконалої підготовки», — заявила пані Гудрун в інтерв’ю газеті «Коммєрсант–Україна».

При цьому Міністерство закордонних справ запевняє, що все зробило вчасно. «Жодна критика МЗС iз цього питання не має під собою серйозних підстав. Ми виконали доручення Президента саме тоді, коли його отримали», — заявив на брифінгу директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин. У політичних колах перезирнулися: невже міністерство перекидає вину на Банкову?.. А ще Волошин розповів, що міжнародні організації (а конкретно — ОБСЄ) не передбачали у своїх бюджетах коштів для нагляду за осінніми українськими виборами.

Хай там як, а на виборах справді буде мало офіційно зареєстрованих іноземних спостерігачів. А поживи для моніторингу — достатньо. Делегація Національного демократичного інституту США, до складу якої входили політичні лідери Штатів, Канади та Європи, за підсумками кількаденної місії також висловила сумнів, що місцеві вибори будуть вільними. «За умов надзвичайної політизації членів виборчих комісій на місцях делегація звертає увагу на поширені побоювання щодо того, що ті, хто матиме контроль за виборчими комісіями, зловживатимуть своїми повноваженнями під час підрахунку голосів, складання протоколів та інших дій», — цитує заяву місії Ен–Ді–Ай агенція УНІАН.

Представники місії під прапором правлячої у США Демпартії насторожені тим, що в Україні поширилася практика «клонування» партійних осередків і списків. «Клонування підриває здатність лідера партії сформувати списки кандидатів, які дійсно представляють його партію. Крім того, виборці можуть бути введені в оману і заплутатись у тому, котрий із осередків дійсно представляє цінності та ідеологію партії», — дивуються українським реаліям спостерігачі.

Передвиборча делегація Міжнародної фун­дації з виборчих систем за підсумками моніторингу заявила, що закон про місцеві вибори, який діє в Україні, є очевидним порушенням Кодексу Венеціанської комісії. Зокрема, обмеження права на самовисування — це порушення міжнародних зобов’язань України та міжнародних стандартів у сфері виборів. МФВС вважає, що в Україні слід змінити процедуру формування територіальних виборчих комісій. «Як показала практика, значну кількість керівних посад у територіальних виборчих комісіях отримали партії, що підтримували правлячу коаліцію», — зазначили спостерігачі.