Залишились без нагляду?

12.10.2010
Залишились без нагляду?

Фальсифікації можливі, але хто їх зафіксує? (Фото з архіву «УМ».)

Учора Центральна виборча комісія зареєструвала перших офіційних спостерігачів від громадських організацій, які стежитимуть за місцевими виборами. «Дебютні» 15 спостерігачів представляють Комітет виборців України. Найближчим часом КВУ планує зареєструвати ще близько сотні наглядачів — у масштабах усієї країни. Вони здійснюватимуть як короткостроковий, так і довгостроковий моніторинг за виборами.

«Для того щоб зареєструвати своїх спостерігачів, організації мусять пройти непросту процедуру, — зазначив у коментарі «УМ» голова КВУ Олександр Черненко. — У Міністерстві юстиції треба отримати завірену копію статуту і передати її в ЦВК. Ми лише цього тижня отримали документи, і в перший же день київський офіс КВУ заніс документи в ЦВК».

Право спостерігати за виборами отримають лише ті організації, які мають всеукраїнський статус і які своїм статутом визначили за мету стеження за виборами.

Чимало спостерігачів планує зареєструвати на виборах громадянська мережа «Опора». «Ми лише в п’ятницю отримали від Міністерства юстиції копію статуту, — розповіла в коментарі «УМ» координатор виборчих програм «Опори» Ольга Айвазовська. — У середу плануємо занести документи в ЦВК. У нас буде дві тисячі спостерігачів, тому, зрозуміло, ми не зможемо зареєструвати всіх за один підхід».

А от іноземних спостерігачів на цих виборах буде мало, як ніколи. Станом на вчорашній день на сайті ЦВК не значилось жодного. Олександр Черненко каже, що, за його інформацією, на виборах працюватиме загалом не більше півсотні іноземців. Зокрема, цього тижня в Україну прибудуть представники Конгресу місцевих громад ПАРЄ — вони зареєструються в ЦВК. «Місцеві вибори не викликають у міжнародної спільноти стільки інтересу, як «центральні», — каже голова КВУ. — Крім того, вибори то скасовували, то призначали, тож іноземні структури просто не могли нормально підготуватися. А це вимагає бюрократичної роботи, бюджетів тощо».

Попри все, треба визнати, що й місцеві вибори є важливим кроком на шляху демократизації України або «відкату» демократії. Для деяких політичних сил перемога «на місцях» є дуже важливою — настільки, що для її досягнення всі засоби підходять.

Чинна влада в Україні, схоже, вирішила, що спостерігачі з–за кордону — зовсім не обов’язкові для внутрішніх «розборок». «Ми не повинні так тотально залежати від тих, хто приїжджає і нас оцінює, — заявила в інтерв’ю «5–му каналу» заступник голови адміністрації Президента Ганна Герман. — Ми маємо самі давати собі оцінку. Маємо мати власну національну гідність».

Натомість голова КВУ Олександр Черненко підкреслює, що наявність спостерігачів від інших держав легітимізує результати виборів і лише гратиме на руку державі. «Можна погодитись із пані Герман, що ніхто, крім нас, не проведе ці вибори, — каже Черненко. — Але запрошення спостерігачів — це жест доброї волі, тест на відкритість. Від присутності іноземних наглядачів українські вибори лише б виграли».