301–й «спартанець»

12.10.2010

Операція на хворому серці — мабуть, найсерйозніше з усіх можливих лікарських втручань в організм людини. Перед такою подією слід бути «тихіше води й нижче трави» та йти назустріч усім вказівкам медиків. Однак 69–річний Мейджор Хестер вважає, що його серце менш важливе, аніж... гра улюбленої команди з американського футболу. Темношкірий дідусь із міста Детройт попросив лікарів відкласти на кілька днів «серцеву» операцію, заплановану на минулу суботу. Новий термін хірургічного втручання — 14 жовтня. А 9–го числа хворий Хестер зосередився на телетрансляції матчу за участю «Мічиган стейт спартанз».

«Хоч би що трапилося, я хочу подивитися футбол», — цитує заяву пенсіонера газета «Детройт ньюз». Давній друг фаната Тед Талберт коментує: «Спершу я думав, що це жарт, але тепер розумію: це якась чорна комедія». Мейджор вважає, що новий кардіостимулятор, який йому мають поставити, може й зачекати, а вирішальний для університетської команди матч слід було подивитися обов’язково.

Мейджор Хестер потерпає від кардіоміопатії — ураження серця, що призводить до послаблення його функцій. Додаткове нервове напруження під час спортивного поєдинку пацієнтові протипоказане. Але єдине, на що лікарі змогли умовити затятого вболівальника, — це дивитися гру без звуку, оскільки крики на трибунах змушують його хвилюватися ще більше. Хоча навряд чи це стишить емоції Мейджора: як свідчать друзі, він завжди кричить і лається під час перегляду ігор «спартанців» та розмовляє з телевізором.