Не ваш день...

07.10.2010

Донедавна середа була в парламенті «залізним» «опозиційним днем». Народні депутати від меншості мали право формувати порядок денний. Однак учора опозиціонерів застерегли: це може бути останнє пленарне «свято» на їхній вулиці.

Голова фракції «Регіонів» Олександр Єфремов заявив, що в Конституції 1996 року, яка знову набула чинності, нема категорій «коаліції» та «опозиції». «Тому не може бути й дня опозиції в парламенті», — пояснив Єфремов.

Опозиціонерам і без того перешкоджали в розгляді проектів. Зокрема, першим питанням, яке слухали вчора, було створення спеціальної комісії, що займатиметься переписуванням законодавства під нову–стару Конституцію. Фракція БЮТ обурилася поведінкою більшості й демонстративно покинула зал. «Ми не братимемо участі у розгляді питань, які продовжують конституційний переворот у країні», — пояснив заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Уже без участі «біло–сердечних» відбувалося голосування за те, щоб включити до порядку денного проекти, на яких наполягав БЮТ: за розгляд проекту про відставку суддів Конституційного Суду — лише 24 голоси, за скликання спеціального засідання з приводу рішення КС — 23... У апатичних настроях втопилося кілька здорових проектів, зокрема й постанова про відзначення 20–ї річниці студентської «революції на граніті». За те, щоб взятися за розгляд проекту учасників студентського виступу — Олеся Донія та В’ячеслава Кириленка, проголосували лише 43 нардепи.

Поза тим, Рада заборонила користуватися під час голосування на місцевих виборах 31 жовтня мобільними телефонами, фотоапаратами абощо: це має убезпечити від «каруселей» із фіксацією в кабінках «правильно» заповнених бюлетенів. Також депутати ухвалили постанову про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборчий період.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Комітет ВР iз питань соціальної політики і праці ухвалив рішення підтримати законопроект щодо змін Кодексу законів про працю. Як повідомляє сайт «Українська правда», йдеться про намір членів коаліції від КПУ Петра Симоненка й Петра Цибенка зробити в Україні святковим та неробочим днем річницю Великої Жовтневої соціалістичної революції 7 листопада — як за радянських часів. Одночасно пропонується вилучити з переліку неробочих день 2 травня.

Навіть у країні, яка є правонаступницею Радянського Союзу, — Російській Федерації, такий святковий день, як 7 листопада, відсутній.