А тепер ваша черга платити!

07.10.2010
А тепер ваша черга платити!

З українськими інвестиціями і злітати легше! (Фото з сайту fish.gov.ru.)

Керівник російського уряду, за сумісництвом талановитий ньюзмейкер Володимир Путін позавчора спробував вибити табуретку з–під ніг кожного, хто останнім часом щоразу голосніше закидає нашому північному сусідові спроби прибрати до рук вітчизняний господарський комплекс. На інвестиційному форумі «Росія кличе!» Путін зробив дві резонансні заяви. Перша з них: у РФ криза фактично закінчилася. І попри те, що у деяких регіонах запроваджують талони на харчі, з проекту держбюджету вилучили спеціальний антикризовий фонд, створений торік. Мотивація — на будь–який форс–мажор країна може відреагувати традиційним шляхом.

І другий «ньюз» і «Мені здається, що українським партнерам варто вкладати кошти в російську економіку». Це слова Путіна. Звертаючись до віце–прем’єра Сергія Тігіпка, який саме представляв Україну на інвестиційному форумі, ВВП зауважив: «Я вас прошу ще раз подумати над проблемою у практичному плані і поміркувати, у яких саме напрямах українські інвестори могли би проявити себе». Пропозиція Путіна: суднобудування, авіабудування, атомного машинобудування, будівництва тощо. Але не виключена й можливість для взаємних інвестицій. 

Зі свого боку, український віце–прем’єр Сергій Тігіпко заявив, що Київ уже ухвалив низку рішень щодо дерегуляції економіки, які позитивно відіб’ються на інвестиційному кліматі. «Ми чітко розуміємо, що нам потрібні інвестори, які зараз зможуть прийти на наш ринок, і ми хотіли б для них створити дуже хороші умови», — сказав він. За його даними, в Україні вже на 76% скорочені ліцензовані види діяльності, усі ліцензії сталі безстроковими, вдвічі зменшена кількість контролюючих організацій.

Ще одна обіцянка Путіна: підтримувати економіку України шляхом лобіювання наших інтересів у МВФ. При цьому «сталевий» ВВП назвав нашого віце–прем’єра «колегою і гарним товаришем». І почув у відповідь запевнення, що впродовж наступної зими жодних проблем iз транзитом російського газу до Європи не буде. «Газових війн», відповідно, також. А взаємний товарообіг, який останнім часом повернувся на докризовий рівень, урядовці вирішили нарощувати, пообіцявши паритет. З українських активів, які можуть цікавити росіян, Тігіпко назвав «Укртелеком» та підприємства теплової генерації, зокрема обенерго.