Кожному городу — нрав і видовище

06.10.2010

Здається, нарешті мають закінчитися спекуляції стосовно можливості перенесення Євро–2012 з українських міст до Польщі чи більше того — позбавлення нашої держави права приймати турнір. Позавчора надвечір виконком УЄФА на своєму засіданні в Мінську затвердив розклад фінальної частини чемпіонату. Ми навіть отримали незначну перевагу над поляками, адже 15 матчів відбудуться в Польщі, а 16 — в Україні.

Як і передбачалося, право відкрити наступний чемпіонат Європи з футболу отримала Варшава, де на Національному стадіоні 8 червня 2012 року відбудеться гра за участю збірної Польщі. Фінал і закриття пройде 1 липня на НСК «Олімпійський» у Києві.

Українська команда в групі D свій перший в історії поєдинок фінальної частини єврофоруму проведе 11 червня у Києві, а ще два матчі групового етапу — на «Донбас–Арені» в Донецьку 15 й 19 червня.

Кожне з наших міст–господарів Євро — Київ, Донецьк, Львів і Харків — як і польські колеги, приймуть по три поєдинки групового турніру. Столиця, крім того, побачить ще й один чвертьфінальний матч 24 червня та фінал, а Донецьк — чвертьфінал 23 червня і півфінал 27–го. Ще дві чвертьфінальні дуелі відбудуться у Варшаві та Гданську, а один півфінал — у Варшаві.

Президент ФФУ Григорій Суркіс учора на прес–конференції зазначив: «Якщо збірна Україна пройде етап групових змагань і вийде до «плей–оф, у 1/4 фіналу вона зіграє на рідній землі. Якщо посяде перше місце в групі D — тоді в Києві, якщо друге — в Донецьку».

Матчі групового етапу починатимуться о 19.00 і 21.45 за київським часом, а поєдинки стадії «плей–оф», зокрема й фінал, — о 21.45.

Остаточний вигляд календар отримає 2 грудня 2011 року, коли будуть відомі всі учасники фінальної частини Євро–2012. Саме в цей день у Києві відбудеться жеребкування вирішальної стадії турніру.

«Попри те, що попереду ще багато роботи, ми, затвердивши розклад матчів, прийняли основні рішення щодо Євро–2012. Ми знову переконалися в правильності вибору завдяки темпам робіт у Польщі й Україні», — констатував президент УЄФА Мішель Платіні.