Рівняння на хаос?

05.10.2010
Рівняння на хаос?

КС сказав — держава розбирається. (Фото Рейтер.)

Органи влади почали виконувати припис Конституційного Суду про приведення своїх нормативно–правових актів у відповідність з Конституцією 1996 року. Вчора на засіданні уряду Микола Азаров обговорив із колегами зміни до закону про Кабінет Міністрів. Найближчим часом з уряду полетять перші голови: зараз працює шестеро віце–прем’єрів, а Конституція–96 перед­бачає наявність чотирьох.

У Верховної Ради — теж клопіт. Учора на погоджувальній раді Володимир Литвин закликав підготувати для депутатів 450 примірників Конституції старого зразка. Спікер пропонує створити спеціальну тимчасову комісію, «яка б опрацювала в єдиному руслі і єдиному підході питання щодо змін законодавчих актів».

Учора через нові обставини заново було підписано коаліційну угоду між ПР, КПУ і Блоком Литвина. Текст угоди нікому не показували, а мовчазна церемонія зайняла аж одну хвилину.

Відродження Конституції–96 породило жваву дискусію щодо термінів повноважень депутатів і Президента. У старій–новій редакції обидві каденції становлять чотири роки, але Янукович і нардепи обиралися за старими нормами, на п’ять років. Банкова вважає, що найближчі «великі перегони» — парламентські — мають відбутися у 2012–му, таки на п’ятий рік повноважень. «Це єдиний законний конституційний термін. Оскільки закони не мають зворотної сили», — зазначив голова адміністрації Президента Сергій Льовочкін. Думку Банкової підтримує і спікер Литвин.

Натомість опозиція пропонує провести вибори вже в наступному, 2011, році — на четвертий рік повноважень. Зокрема, Арсеній Яценюк зареєстрував проект про проведення виборів до ВР уже 27 березня.

Президент заявив про необхідність подальших змін Конституції і провів спеціальну нараду з Головою ВР, Прем’єром, міністром юстиції. Янукович зазначив, що в Основному законі–96 чіткіше виписані повноваження і обов’язки гілок влади. «Переваги цієї Конституції ми будемо використовувати», — заявив Янукович.

У п’ятничному зверненні до народу Президент заявив, що підтримує ідею формування Національної конституційної асамблеї, яка напише текст нового Основного закону, а також проведення конституційного референдуму.

 

ОЦІНКИ

Українська влада почала виправдовувати повернення до Конституції–96. Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко провів зустріч з керівниками дипломатичних місій держав ЄС, США та Канади. «Сторони обговорили актуальні питання внутрішньополітичної ситуації в Україні, а також міжнародного порядку денного. Зокрема, відбулася конструктивна дискусія щодо… відновлення дії норм Конституції 1996 року», — повідомила прес–служба МЗС.

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт здивований скасуванням реформи–2004. «Було дивно дізнатися, що Конституцію визнали недійсною після того, як вона була Основним законом протягом шести років. Це незвичайно», — зазначає Маркерт.