Міліція не вибиватиме податки?

02.10.2010
Міліція не вибиватиме податки?

Податкова міліція має своїх оперативників та слідчих. (з сайту ДПА України.)

В адміністрації Президента розглядають можливість ліквідації податкової міліції. За словами заступника голови АП Андрія Портнова, нині вивчається доцільність існування податкової міліції, яка наділена певними правами у веденні оперативної і слідчої діяльності. Чиновник вважає, що ці функції цілком можуть бути передані СБУ і МВС, а відповідну законодавчу норму щодо цього закріпити у проекті нового Кримінально–процесуального кодексу.

До речі, сам проект КПК на Банковій планують запропонувати главі держави впродовж найближчих двох місяців. Прикметно, що наміри чиновників щодо податкових міліціонерів збiглися з нещодавніми гучними зіткненнями податківців із робітниками та підприємцями у Бердянську та Херсоні.

Варто відзначити, що ідея ліквідувати податкову міліцію не нова. Свого часу замість цього карного органу ДПА створити фінансову поліцію при Мінфіні пропонував Президент Віктор Ющенко. Втім податківцям вдалося відстояти власне грізне «дітище». Узаконити його спробували й за нової влади: влітку 2010 року при розробці Податкового кодексу Мінфін та ДПА включили до першого проекту норми про створення в податковій міліції власного спецназу — Головного управління спеціальних операцій. Але за наказом уряду Азарова чимало пунктів щодо посилення повноважень податківців виключили з проекту Податкового кодексу.

Власне одіозні правники з Банкової не «вигадали велосипед», а швидше добре вивчили ініціативи своїх опонентів з опозиції. Адже одним iз давніх «ліквідаторів» податкової міліції є нардеп від НУНС, екс–міністр оборони Анатолій Гриценко, який обіцяв позбутися податкового «спецназу» у разі обрання його Президентом. Місяць тому пан Гриценко зареєстрував навіть окремий законопроект, в якому пропонував передати функції податкової міліції в частині оперативно–розшукової та кримінально–процесуальної діяльності, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення відповідним правоохоронним органам (власне, те ж саме нині пропонує пан Портнов). На думку Анатолія Гриценка, ліквідація податкової міліції сприятиме зменшенню кількості та оптимізації структури податкових і правоохоронних органів і, відповідно, зменшенню рівня корупції.

Кілька тижнів тому інший нардеп від НУНС запропонував Президенту Януковичу та Прем’єру Азарову ліквідувати слідчі органи, які «не впливають на ситуацію щодо боротьби зi злочинністю», — окрім податкової міліції, ще й військову прокуратуру та слідче управління СБУ. Раніше, перебуваючи на посаді заступника міністра МВС Юрія Луценка, а згодом і його радника, пан Москаль пропонував податкову міліцію передати до МВС. Але нині, коли міліцейське відомство очолює Анатолій Могильов, що став регулярним об’єктом критики генерала Москаля, такий варіант нардеп–«самбіст» не розглядає.

 

ДОВІДКА «УМ»

Податкова міліція України — спеціальні підрозділи, які займаються боротьбою з податковими правопорушеннями. Податкова міліція діє у складі відповідних органів державної податкової служби і здійснює контроль за дотриманням податкового законодавства України. До її повноважень належать: розшук платників, які ухиляються від сплати податків, порушення щодо них кримінальних справ і взагалі проведення оперативно–розшукової діяльності та досудового слідства; запобігання корупції в органах ДПС; забезпечення безпеки діяльності працівників органів ДПС, захисту їх від протиправних посягань, пов’язаних iз виконанням службових обов’язків.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>