Вам доба на рогейн!

01.10.2010

Певно, слово «рогейн» не відоме абсолютній більшості читачів і навіть більшості любителів спорту. Та й сам автор — не новачок у спорті — лише недавно вперше побував в епіцентрі цього виду гірських перегонів на міжнародних змаганнях iз рогейну, що відбулися біля гірськолижного курорту Буковель у Карпатах. І на собі відчув складні, але вкрай захопливі перипетії турніру, відшукавши в горах кілька ретельно захованих, віддалених від центру контрольних пунктів.

Рогейн — порівняно молодий командний вид спорту, за змістом близький до спортивного орієнтування на місцевості і гірських марафонів. Зародився він на початку 1970–х років в Австралії. Основне завдання команди, що складається з двох–п’яти осіб, — за допомогою карти й компаса за обмежений проміжок часу (як правило, 24 години, хоча скорочений варіант передбачає 6, 8, 10, 12 годин) відшукати й електронним чіпом відзначитися в максимальній кількості контрольних пунктів. За кожну «знахідку» нараховуються очки, залежно від складності КП й віддалі до нього (в радіусі 15—17 км). Зважаючи на складність, масовим цей спорт не назвеш. Хоча в рогейні можуть змагатися як добре підготовлені спортсмени, готові впродовж цілої доби битися за абсолютну перемогу, так і любителі, які просто активно проводять час на природі. Команда сама визначає собі завдання до снаги, тактику і послідовність проходження КП. Формат змагань дозволяє в будь–який момент повернутися в базовий табір чи спеціально облаштований пункт, де забезпечені гаряча їжа та відпочинок.

Міжнародна федерація рогейну (ІРФ) створена у 1989 р. У 1992–му відбувся перший чемпіонат світу. Збірна України не пасе задніх у рогейні, а в середині серпня карпатський курорт Мигово на Буковині навіть приймав шостий чемпіонат Європи — тоді і в чоловіків, і в жінок перемогли фіни.

Пошуки КП на різних висотах, а надто в нічний час, — це справжній екстрим. Тож учасники звітного турніру в Карпатах давали підписку такого змісту: «Я поінформований і повністю усвідомлюю, що змагання... є потенційно небезпечним заняттям і можуть бути джерелом як незначних, так і серйозних травм та ушкоджень... Добровільно беру участь у змаганнях, повністю відповідаючи за всі свої дії...»

Спортсмени з України, Росії, Литви та Чехії під дощем, що майже не припинявся, провели добу не в пошуках грибів, яких удосталь у Карпатах у цю пору, а електронних відміток. Абсолютну першість в елітній групі (21—45 років) і приз 7 тисяч грн. здобула російська команда «Омега–актив», бронзові призери чемпіонату світу 2008 року — Олег Калінін і Михаїл Мокейкін. Лише вони «взяли» всі 29 КП, набравши максимальну кількість очок — 1500. У призерах також чеська команда «Гуски» і латвійська — «Конкорд».

У змішаній групі «мікс» не було рівних житомирській парі у складі Олени Білан і Олександра Олівсона. А в юних спортсменів, для яких контрольний час обмежувався вісьмома годинами, перше місце «вилазили» в горах Олег Мохняк і Микола Ковбасюк iз Калуша. Срібні медалі першого міжнародного «Карпатського рогейну» отримали їхні земляки — наймолодший учасник, 13–річний Назар Дедерчук і 15–річний Юра Молдавчук.

Володимир КОСТЕНКО