«Це ми стільки наобіцяли?!.»

30.09.2010
«Це ми стільки наобіцяли?!.»

Вміння впевнено обіцяти — «фішка» нинішнього уряду. (Фото з сайту kmu.gov.ua.)

Напередодні вчорашнього засідання уряду Прем’єр Микола Азаров мав публічну, але несподівано неприємну розмову зі своїм фактичним шефом, Президентом України Віктором Януковичем. Глава держави на засіданні Комітету з питань реформи поцікавився у Миколи Яновича... ні, навіть не про реформи, а чому так повільно уряд виконує рішення, які сам же ухвалював. Микола Янович не знайшовся, що відповісти і вчора вранці за старою чиновницькою звичкою вирішив переадресувати питання начальства підпорядкованим йому членам уряду.

 

«Робота із скасування зайвих, часто безглуздих, дозволів, погоджень, із суттєвого зменшення кількості нормативних актів, які сковують ділову ініціативу та підприємництво, здійснюється повільно», — впевнено увійшов у прямий радіоефір Микола Азаров з новиною, яку чудово знає більшість населення держави. Тож Микола Янович вирішив показати, що він вміє добре виконувати головну роботу команди «регіоналів» — закручувати гайки. «Я категорично вимагаю: міністри, керівники відомств, місцевих адміністрацій повинні виконати всі плани дерегуляторної роботи», — Прем’єр дав чиновникам усього два тижні часу.

Але головне нововведення, вкрай неприємне, до речі, для чиновників, стосуватиметься іншого завдання Президента Януковича. Віктору Федоровичу напередодні виборів вкрай потрібні популярні рішення, і одне з них стосуватиметься ліквідації приватних підприємств при державних органах виконавчої влади. Різноманітні МП, які переважно належать членам сім’ї першого керівника державної структури, зазвичай надають ті ж самі послуги, що входять до компетенції самих чиновників. Але якщо чиновники змушені працювати за зар­плату, то малі підприємства — на договірних засадах. Із відповідним наповненням кишені шефа. Ситуація більш, ніж розповсюджена, і свого часу з нею намагалася показово боротися Прем’єр Юлія Тимошенко. Безуспішно.

Кабінет Азарова свого часу також постановив ліквідувати подібні «годівниці», але, як водиться, швидко про це забув. Сьогодні ж влада запускає «другу хвилю». Міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов отримав персональне завдання: у прискореному темпі перевірити всі міністерства, комітети, регіональні адміністрації. І якщо виявить там комерсантів, то має викорчовувати їх нещадно. А КРУ заодно перевірить, на які цілі комерсанти витрачають гроші.

Ще одна ініціатива уряду: покласти край мюнхаузівському принципу ціноутворення у будівництві. «Будівельні організації завищують собівартість робіт і таким чином обмежують попит. Спад попиту не дає ресурсів для продовження будівництва. Створюється замкнене коло», — констатував Азаров і доручив профільним міністрам «безкомпромісно» з’ясувати всі нюанси, що впливають на ціни. Державній іпотечній установі, яка мала стати потужним гравцем ринку, але завдяки зусиллям попереднього уряду майже перетворилася на банкрута, вирішили повернути її пряму функцію — рефінансування первинних іпотечних кредиторів.

У режимі он–лайн влада розподіляла кошти регіонам: також не зайве у нинішній передвиборчий час. Джек–пот цього разу отримала Одещина: 65 млн. гривень на добудову корпусу лікарні на 300 ліжок.