Перемога під «Брагу»

30.09.2010
Перемога під «Брагу»

Творцем перемоги «Шахтаря» в Португалії став бразильський нападник Луїс Адріано (праворуч). (Фото Рейтер.)

Поєдинок між чемпіоном України та португальською «Брагою», яку напередодні старту групового турніру Ліги чемпіонів називали головним опонентом донеччан у боротьбі за вихід до наступного раунду із другого місця у квартеті, нагадував бій двох боксерів. Один, більш досвідчений, хай буде власником чемпіонського пояса, другий — претендентом на цей титул. Останній має виправдовувати свої претензії, тому молодечо наскакує на суперника, тоді як інший спокійно обороняється, вичікує на промах опонента, а дочекавшись — завдає разючого й переможного удару.

У ролі недосвідченого бійця вбачається «Брага», яка вперше в історії потрапила до групової стадії Суперліги й позавчора проводила перший поєдинок на власній арені. «Спортинг клуб де Брага» (повна назва команди, яку ще називають «зброярами» або «архієпископами» — від зображення на емблемі) дуже прагнула реабілітуватися перед своїми глядачами за стартову розгромну поразку в Лондоні від «Арсеналу» (0:6). Тож господарі кинулися на ворота «гірників». А ті гру почали максимально прагматично й акцентували увагу на руйнуванні атак «червоно–білих». Та так оборонялися, що за перший тайм не завдали жодного удару в площину воріт. Тоді як португальці турбували П’ятова чотири рази.

Воротаря донецької команди, на пару з нападником Луїсом Адріано, можна назвати героями поєдинку. Після того як у другому таймі «гірники» нарешті знайшли лазівку до воріт господарів і відкрили рахунок, а за 15 хвилин подвоїли його зусиллями того ж Адріано, саме П’ятову довелося кілька разів рятувати свою команду від, здавалося, неминучого голу. Особливо запам’ятався удар у падінні через себе бразильця Матеуса: донецький кіпер і тут зіграв бездоганно.

Стосовно двох голів Луїса Адріано, то вони вийшли практично близнюками: Дуглас Коста двічі вдало асистував співвітчизникові, нападник вигравав позиційну боротьбу в захисників і спокійно посилав м’яч у лівий від воротаря кут воріт. Коста ж відзначився не лише результативними передачами: коли вже спливали останні додані секунди гри, у штрафній «Браги» збили Вілліана, і до двох «асистів» півзахисник додав гол iз 11–метрової позначки.

Господарі могли пропустити й більше, але тому ж Вілліанові та Мхітаряну забракло точності. Чудовий момент мав Едуардо да Сильва: бразилець опинився сам на сам із воротарем, що задалеко вийшов уперед, і перекидав Феліпе — м’яч пролетів над поперечиною.

Гостьова перемога зробила «Шахтар» серйозним претендентом принаймні на друге місце у своїй групі. Хоча справжню силу «гірників» покаже наступний поєдинок проти «Арсеналу». Лондонці очікувано переграли сербський «Партизан» на його полі і прийматимуть українців у статусі лідера групи. Вони мають шість очок, як і «Шахтар», але трохи кращу різницю забитих і пропущених голів.

 

ПІСЛЯМОВА

 

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми повністю заслужили цю перемогу. У першому таймі ми намагалися більше контролювати м’яч і позбутися пресингу з боку футболістів «Браги». Коли ж вони розкрилися в другій половині, ми вміло використали всі вільні зони на полі. Думаю, велику роль відіграв і наш досвід виступів на такому рівні. Фактично, ми контролювали хід гри.

Домінгуш Пасьєнса, головний тренер «Браги»:

— Наша команда не заслужила на такий жорстокий результат. До самих футболістів у їхній віддачі, наполегливості та прагненні відзначитись я претензій не маю. Але після того, як гості забили перший м’яч, у нашій грі все розладналося.