Хвалилися гайдамаки на Ірпінь ідучи

28.09.2010

Як бувало в 2004 роцi, бритоголовi молодчики атакували масовий патрiотичний захiд, незгодний владi. Трапилося таке «дежа вю» на фестивалi «Гайдамака.UA», який тривав iз 24 по 26 вересня в Ірпені. У неділю, уже коли стемніло, близько опів на дев’яту, більше двох десятків молодиків специфічної зовнішності, переважно у спортивних костюмах організовано підійшли до столиків реєстрації фестивалю. Зазвичай біля входу чергували два–три охоронці, решта патрулювали територію парку Перемоги у кілька гектарів обмежену синіми та жовтими стрічками. Молодики без зайвих слів дістали бейсбольні битки й почали лупцювати кількох охоронців та реєстраторів, серед яких були й дівчата. Інформацію про побиття швидко передали по рації іншим охоронцям, які почали збігатися з різних частин парку. На допомогу кинулися й окремі учасники фестивалю. Утім нападники діяли, очевидно, за продуманим планом — одразу розсипалися в різні боки й втекли з місця події. Обіцяли повернутися з більшими силами, утім обiйшлося без нових ексцесiв.

 

І де ті ксенофоби?

Варто відзначити, що фестиваль повстанської та патріотичної пісні «Гайдамака.UA», влаштований з нагоди 20–річчя студентської революції на граніті, опинився під загрозою закриття, щойно відкрившись у п’ятницю, Адже відомий українофоб від Партії регіонів Вадим Колесниченко у депутатському зверненні просив главу СБУ Валерія Хорошковського перевірити законність його проведення. Мовляв, там планується низка концертів українських колективів «з яскраво вираженою націоналістичною і ксенофобською спрямованістю текстів пісень».

Журналіст «УМ», який побував на фестивалі разом із сім’єю нічого подібного не помітив — у програмі були політичні дискусії й зустрічі з відомими опозицiйними політиками, журналістами та громадськими діячами в наметах. А щодо концертів, то на різних сценах виступали як маловідомі фольклорні колективи, так і кобзар Тарас Компаніченко, свої загальновідомі патріотичні хіти виконали Тарас Чубай та Ярослав Джусь, гурти «Тартак», «От Вінта», «Мертвий півень», ТНМК, «Веремій», «Тінь сонця», «Рутенiя» тощо.

Не дивно, що голова оргкомітету фестивалю, нардеп від блоку «НУНС» Олесь Доній назвав поведінку Вадима Колесниченка неадекватною і запропонував йому пройти психіатричну експертизу. Тим більше що на вході кожного зустрічав транспарант із забороною «висловлювати гасла нацистського, антисемітського, українофобського і комуністичного характеру», а саму територія фестивалю оголосили вільною від алкоголю. І дійсно, у нечисленних торгових ятках не можливо було купити навіть пива.

До речі, незважаючи на те, що в суботу до Ірпеня з’їхалося чимало молоді у вишиванках, місцевих на фестивалі було мало. Можливо, їх відлякувала ціна вхідної «пожертви» — 50 гривень. Тим більше що в сусідній Бучі відбувався «халявний» концерт iз нагоди Дня міста.

Міліція таки стріляла...

Голова мистецької агенцiї «Остання барикада» Олесь Доній у коментарі «УМ» сказав, що не може стверджувати про навмисний напад на фестиваль. «Навряд чи це простi хулігани, але, судячи з продемонстрованої нападниками бойової техніки, це були добре треновані хлопці», — зазначає пан Олесь. Інші організатори вказують, що нападники, прорвавшись через столики реєстрації, ображали патрульних міліціонерів, а ті нічого не могли вдіяти. Один iз них у приватній бесіді нібито зізнався членам оргкомітету, що бачив серед «бритоголових» сина впливового місцевого підприємця. Бійці спецпідрозділу «Беркут» приїхали аж через дві години.

Партії «За Україну!» та «Народна самооборона», чиї лiдери, В’ячеслав Кириленко i Юрiй Луценко, виступали на «Гайдамаках», вимагають розслiдування. Кириленко ініціюватиме створення слідчої комісії ВР у зв’язку з побиттям учасників та організаторів фестивалю.

У МВС повідомляють, що розберуться із НП. Мовляв, постраждали і патрульні, а не лише бійці охоронної фірми «Вулкан». Один iз нападників вдарив патрульного в обличчя, після чого той вистрелив із пістолета з гумовими кулями по ногах нападника. Молодики вдарили ще одного інспектора по голові, а також приватного охоронця. Довелося стрiляти ще раз. У МВС зазначають, що травмованого міліціонера та двох нападників доставили до травмпункту Бучанської міської лікарні. Обласна міліція проводить дослідчу перевірку.