Хмарочоси вкорочують життя?

28.09.2010

Чим вище від поверхні землі живе людина, тим раніше вона старіє. Такого висновку дійшли американські вчені. Скориставшись найточнішим у світі атомним годинником, фізики з Національного інституту стандартів і технологій Колорадо вперше змогли перевірити теорію відносності, яка ствер­джує, що час прискорюється залежно від висоти.

Дослідники з’ясували, що час біжить швидше вже за кілька десятків сантиметрів від поверхні планети, пише «Утро. ру». На їхню думку, навіть піднявшись усього на кілька сходинок угору, людина втрачає мільярдні долі секунди свого життя. Таким чином, якщо людина проживе все життя на 102–му поверсі хмарочоса Емпайр–стейт–білдінг (443 м), вона постаріє на 104–мільйонні частки секунди швидше, ніж якби жила в заміському будиночку, зазначає вчений Джеймс Чжоу. І радить вибирати житло якомога ближче до землі.

Та навряд чи землян цим налякаєш. Скажімо, кожна викурена сигарета вкорочує життя на 6 хвилин, а якщо «смалити» постійно, то набігає всі 14–20 (!) років. Та чи набагато менше курців стає на наших вулицях?