Чортова дюжина на старті

25.09.2010
Чортова дюжина на старті

Колишній гравець «Києва» Максим Пустозвонов тепер захищатиме кольори «Азовмашу». (Фото з архіву «УМ».)

Двадцятий чемпіонат України з баскетболу серед команд чоловічої Суперліги вчора ввечері стартував поєдинком у дніпропетровському Палаці спорту «Метеор». Як не дивно, серед учасників тієї гри не було місцевого «Дніпра», і змагалися у матчі–відкритті київський «Будівельник» та дніпродзержинський «Дніпро–Азот». Уже сьогодні перший тур чемпіонату продовжиться п’ятьма іншими зустрічами.

 

Знову з молоддю

Цієї осені в чемпіонаті стартує 13 команд — на дві менше, ніж у попередньому розіграші. Рівненський «Пульсар» та сімферопольські «Грифони» ще в червні вийшли з числа засновників Суперліги, а «Черкаські мавпи», що переконливо перемогли у Вищій лізі, до цієї когорти не ввійшли. Натомість відновлює свою участь в елітному вітчизняному турнірі «Донецьк», що знявся з розіграшу попередньої першості через фінансові проблеми.

Донецьких «тигрів», які постануть перед глядачами в оновленому вигляді, вже зараз називають претендентами принаймні на місце в трійці призерів першості. У донеччан знову є гроші, і тренувати команду вони запросили сербського фахівця Сашу Обрадовича, відомого в нас роботою з «Києвом». Очікувано підписали кількох легіонерів, без яких зараз не обходиться практично жодна команда Суперліги, із того ж «Києва» переманили центрового української збірної В’ячеслава Кравцова, після багаторічних роз’їздів до рідного міста повернувся інший гравець цієї позиції — Володимир Орленко з «Будівельника».

Натомість відчутно послабилися київські «вовки», що вдруге поспіль фінішували на четвертому місці в першості. У позаминулому сезоні команда тренера Віталія Чернія опинилася у схожій ситуації, що й «Донецьк» у середині минулого: через проблеми із фінансуванням клуб залишили більшість легіонерів, і з того часу тут грають винятково українські виконавці. Але в міжсезоння молодь, що формувала обличчя «Києва» за останній рік, порозходилась по інших клубах.

Про переїзд у Донецьк Кравцова вже згадувалося, в «Азовмаші» опинився Максим Пустозвонов, до «Будівельника» перейшли Дмитро Забірченко та основний розігруючий Денис Лукашов. Поповнення команди поки виглядає непереконливо, і Чернію тепер знову доведеться демонструвати своє вміння розкривати молодих гравців.

Придбання лідерів

Підсилив свої позиції й «Будівельник», який цієї осені намагається пробитися крізь кваліфікацію до групового турніру Євроліги. Окрім Забірченка та Лукашова, цю команду також підсилив Андрій Агафонов із «Хіміка» — ще один гравець нашої збірної, та кілька легіонерів. Тренуватиме «Будку» іспанець Хосе Беррокаль, що переїхав до Києва з тренерського штабу «Барселони». «До нас прийшли хороші новачки, кожен із них хоче перемагати. А з присутністю легіонерів українці також покращують свою гру», — говорить про підсилення своєї команди іспанець.

Ще одна цікава новина: в дублі «Будки» тепер працюватиме Станіслав Медведенко, який виконуватиме функції тренера на пару з Олександром Коваленком.

Не втримав двох своїх лідерів «Ферро»: Чарльз Томас, що став найкращим гравцем попередньої першості, перейшов до «Азовмаша», а Стівен Бурт, що теж зробив чималий внесок у завоювання запоріжцями Кубка суперліги та третього місця в чемпіонаті, також залишив клуб. «Наші фінансові можливості не безмежні. Тепер ми розуміємо, що повторити попередній успіх буде складно, але спробуємо виступити не гірше», — розповідає про плани на сезон президент «Ферро» Валерій Елькінсон. За міжсезоння укомплектовувались володарі «бронзи» чемпіонату також за рахунок іноземців.

Упевнено себе почуває маріупольський «Азовмаш». Поповнившись уже згаданими Томасом та Пустозвоновим, семиразові чемпіони країни також уклали контракт із Ростиславом Кривичем, що навесні допоміг івано–франківській «Говерлі» посісти історичне шосте місце в турнірній таблиці. Одночасно «азовці» зберегли своїх лідерів, що знову робить їх основними претендентами на чемпіонство.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (фінальна частина). Жінки. 1–й тур.

Група А

Білорусь — Китай — 68:57,

Канада — Австралія — 47:72.

Група В

Греція — США — 73:99,

Сенегал — Франція — 45:83.

Група С

Південна Корея — Бразилія — 61:60,
Малі — Іспанія — 36:80.

Група D

Японія — Росія — 63:86,
Чехія — Аргентина — 67:53.