Маски Костенка

22.09.2010

Політичну Львівщину лихоманить: усіх непровладних партійців намагаються загнати у прокрустове ложе схем, прописаних на Банковій. Відтак, фактично підіграти владі вирішила навіть Українська народна партія. Члени УНП відмовились увійти до «джентльменського пакту», запропонованого коаліцією з восьми партій, котрі мали спільно діяти при розподілі місць у виборчих комісіях. Боронити націонал–демократію в області разом вирішили: «Наша Україна», «ПОРА», Європейська партія, Народний рух, «Народна самооборона», УРП «Собор», Партія захисників Вітчизни та Християнсько–демократичний союз. Натомість УНП вирішила відхреститися від колишніх побратимів, які на парламентських виборах утворили блок «Наша Україна», і не підтримала спільну заяву.

Це настільки обурило «нашоукраїнців», що вони виступили з критикою дій УНП на сесії обласної ради. Мовляв, і так ситуація настільки брутальна, що далі зволікати годі. З трибуни обласної ради «нашоукраїнець» Олесь Старовойт повідомив, що, взявши активну участь у процесі спільного висування та узгодження членів територіальних виборчих комісій, обласна організація УНП «без попередження про це інших учасників переговорів тихцем подала до ЦВК власні списки кандидатів». Націонал–демократичне об’єднання розцінило як підігрівання нинішній владі і спробу «перетворити вибори до місцевих рад на фактичне «призначення» депутатів місцевими адміністраціями».

Через демарш УНП кількість посад у комісіях, отриманих об’єднаними демократами, стрімко зменшилася. «Вони нас просто кинули. Просто прикро, що вони здають всіх і все, що можуть. А найгірше, що спекулюють на національній символіці», — скаржиться один із «нашоукраїнців».

У подальшому «об’єднання восьми» планувало узгодити позиції щодо висування та підтримку кандидатів до рад усіх рівнів по мажоритарних округах. Згодом планувалось приступити до спільного контролю за голосуванням та встановленням результатів виборів. Щоправда, УНП знайшла власні виправдання, які, до речі, активно поширювали місцеві провладні мас–медіа, і звинуватила всіх у подвійних стандартах. УНП пояснила, що вирішила не підтримувати коаліцію, бо до неї не долучився «Фронт змін» Яценюка, «Єдиний центр» Балоги та партія «За Україну!» Кириленка. Які, до речі, не були засновниками блоку «НУНС».

Іван ДАЦЬКО