Мінус головний конгресмен

22.09.2010

Олексій Івченко склав із себе повноваження голови Конгресу українських націоналістів. Незважаючи на те, що КУН на партійних зборах проголосував за переобрання Івченка, він вирішив відійти від партійних справ.

«Я залишаюся рядовим членом партії і буду, в межах своїх можливостей, сприяти розбудові Конгресу, — заявив Івченко у зверненні до партійців. — Хочу пояснити, чим зумовлений такий мій крок. Я переконаний, що до керівництва Конгресу мають прийти молоді патріотичні люди, котрі в ногу з часом розвиватимуть та модернізуватимуть партію і братимуть активну участь у реальному, без політиканства, об’єднавчому процесі національно–патріотичних сил». Івченко висловив партійцям подяку за довіру. А також закликав лідерів інших національно–патріотичних сил відмовитись від вождизму: на його думку, саме це є головною перешкодою об’єднання патріотів.

Партійні збори КУНу проходили в суботу. Івченко ще на з’їзді оголосив про бажання залишити керівний пост, але партійці вирішили переобрати його. Після того як пан Олексій вийшов із зали, за нього проголосувало дві третини делегатів. Колишній лідер КУНу взяв кілька днів на роздуми, але свого рішення не змінив.

«З’їзд вирішив переобрати Івченка, щоб задекларувати своє позитивне ставлення до нього, — розповів у коментарі «УМ» перший заступник голови КУНу Микола Пшевлоцький. — Ми віддали належне його праці в партії. Вважаю, це позитивно, що він, хоча й пішов із керівних органів, залишається членом партії». За словами Пшевлоцького, однією з причин, яка спонукала Івченка відійти від керівних справ, є бізнес. «Він хоче сконцентруватися на низці підприємницьких проектів, пов’язаних з енергозбереженням», — розповів КУНівець.

За словами Пшевлоцького (який тепер виконуватиме обов’язки голови партії як перший «зам»), КУН потребує оновлення. «Перед партією стоїть важливе завдання — модернізувати діяльність, оновити підходи. Звичайно, ми мусимо зберегти серцевину, але КУН водночас провести низку змін», — зазначив пан Микола.

 

ЦИТАТА

«Зараз я веду декілька проектів у сфері енергозбереження, і їхня реалізація вимагає від мене багато часу. І я справді не можу приділяти партії стільки уваги, як раніше. Ці проекти не пов’язані з участю держави, вони ведуться на приватному рівні. Те, що держава не вміє і через якісь причини не хоче робити, намагаюсь робити я».

Олексій Івченко,
з інтерв’ю «Коммєрсант — Україна».