Двічі — в одну воду

22.09.2010
Двічі — в одну воду

З українок у Москві найкраще стартувала Аліна Максименко. (Фото Рейтер. )

Нинішня світова першість, яка позавчора стартувала в спорткомплексі «Олімпійський» у столиці Росії, має особливий статус. Крім того, що вона ювілейна, 30–та за ліком, так на прес–конференції перед початком турніру президент Федерації художньої гімнастики РФ й одночасно головний тренер команди наших сусідів Ірина Вінер підкреслила, що художня гімнастика повертається додому — на місце свого виникнення. Щоправда, перший чемпіонат світу 1963 року відбувся не в СРСР, а в Угорщині. Зрозуміло, що безумовними фаворитами форуму серед 50 країн–учасниць є господарки. Усього ж 800 спортсменок упродовж тижня розіграють дев’ять комплектів медалей.

Українки останнім часом дещо здали позиції, але пов’язано це з відходом від спорту нашої багаторічної лідерки — дворазової призерки Олімпійських ігор, чемпіонки світу–2007 Ганни Безсонової. Натомість вирішила повернутися у великий спорт Наталія Годунко. Свого часу разом із Безсоновою вона створювала потужне українське лобі, але часто перебувала в тіні більш іменитої співвітчизниці. Після Пекіна–2008 Годунко начебто завершила кар’єру, хоча й давала майстер–класи в Туреччині. А нещодавно знову стала до тренувань під орудою Альбіни й Ірини Дерюгіних і разом із дев’ятьма колегами потрапила до заявки «синьо–жовтих» на чемпіонат світу.

Щоправда, готуватися до змагань останнім часом нашим граціям стало проблематично, адже їхня головна база, криті корти на НСК «Олімпійський» у Києві скоро знесуть заради «зони гостинності» до футбольного Євро–2012. Попередження про виселення гімнастки вже отримали, а от приміщення для подальших тренувань — ні...

У понеділок змагальній програмі світового форуму передувало яскраве відкриття, після чого «художниці» приступили до кваліфікаційних індивідуальних виступів, які йдуть і до командного заліку. Серед наших найкраще себе проявила Аліна Максименко: у вправі зі скакалкою вона набрала четверту суму балів, розташувавшись у табелі про ранги слідом за росіянками — минулорічною чемпіонкою світу Євгенією Канаєвою, Дар’єю Кондаковою й Яною Луконіною. Годунко в цьо­му виді показала дев’ятий результат, а ще одна наша співвітчизниця, Ганна Різатдинова, — 12–й. Утім, за підсумками першого дня це дозволило українкам утриматися на третьому місці заліку збірних. Попереду лише команди Росії й Азербайджану.