Хто примушує Юлю «харкати кров’ю»?

18.09.2010
Хто примушує Юлю «харкати кров’ю»?

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Юлія Тимошенко вимагає від Президента Віктора Януковича особистої зустрічі. Про це лідерка БЮТ повідомила вчора на прес–конференції в Києві. Порив опозиціонерки до розмови з главою держави стосується насамперед поведінки влади під час виборчої кампанії — за словами Тимошенко, останні події навколо місцевих виборів дозволяють їй говорити, що виборів в Україні не буде, а лише «підконтрольна ЦВК освятить протоколи, які будуть сфальсифіковані представниками більшості територіальних комісій». Опозиціонерка каже, що лідери її партії безпосередньо хочуть розповісти Януковичу про ситуацію з виборами й надати відповідні документи, в тому числі щодо неправомірних рішень Мін’юсту, Центральної виборчої комісії тощо. А якщо Янукович відмовиться від такої зустрічі, це буде свідченням того, що саме він є головним ідеологом руйнації виборчого процесу, каже екс–Прем’єр–міністр.

Трохи раніше прес–служба БЮТ повідомила про іншу форму тиску на Юлію Тимошенко: погрози фізичною розправою. Ідеться нібито про реакцію на критичний виступ Тимошенко в Брюсселі. «Я отримала телефонний дзвінок від невідомого чоловіка, який російською мовою зазначив, що ніхто не дозволить мені безкарно принижувати Віктора Федоровича за кордоном. Ця людина заявила, що я буду довго згадувати поїздку до Брюсселя і шкодувати, що Європейська народна партія ухвалила замовну резолюцію з жорсткою критикою Януковича. Він ще заявив, що я — цитую — «буду харкати кров’ю», — наводяться в повідомленні слова Тимошенко.

Крім цього, анонім буцімто погрожував леді Ю тим, що розплатою за її критику буде арешт колишнього першого віце–прем’єр–міністра Олександра Турчинова і що «це тільки початок».

Віктор Янукович не хоче, щоб його голов­н­а опонентка харкала кров’ю. Тож Президент учора доручив перевірити інформацію прес–служби БЮТ стосовно погроз на адресу Тимошенко. Відповідне доручення дано Управлінню державної охорони та іншим правоохоронним органам. На час розслідування Президент розпорядився «в разі необхідності посилити охорону Тимошенко».

А про кримінальне переслідування своєї «правої руки» — Турчинова — у справі газу «Росукренерго» Юлія Володимирівна говорила і на вчорашній прес–конференції. За її словами, співробітники Служби безпеки України розшукують колишнього першого віце–прем’єра, «тероризуючи його колег і родичів». Тимошенко сказала, що Турчинов зараз перебуває у відрядженні, і все, що міг розповісти СБУ, він уже розповів на першому допиті.

 

РЕАКЦІЯ

Юлія Тимошенко відмовилася від посиленої охорони, запропонованої їй Президентом Януковичем. «Це все одно, що до охорони і захисту залучити замовників. Тому замовники мені не потрібні в якості моєї посиленої охорони, — сказала лідерка ВО «Батьківщина» на прес–конференції. — Я хочу повідомити вам, що зовнішнє спостереження не залишає мене ні на хвилину, вони і так спостерігають за мною цілодобово. Всі мої телефони прослуховуються, без винятку. Тому всі ці пропозиції від Януковича щодо посиленої охорони звучать як насмішка».