НОВИНИ ПЛЮС

17.09.2010

З’їзд суддів висунув кандидатури в КС

З’їзд суддів висунув чотири кандидатури на вакантні посади суддів Конституційного Суду: суддів Апеляційного суду Луганської області Михайла Запорожця, Вищого адміністративного суду України Олега Сергійчука, Донецького апеляційного адміністративного суду Наталію Шапталу та Апеляційного суду Харківської області Михайла Гультая. Раніше делегати з’їзду проголосували за звільнення з КС Ярослави Мачужак , Івана Домбровського, Анатолія Дідківського та В’ячеслава Джуня. На з’їзді також виступив Президент Віктор Янукович, який заявив, що виступає за запровадження судових зборів для кращого забезпечення діяльності судів.

Медведєв із Януковичем обговорять флот

Під час зустрічей 17–18 вересня президенти Росії та України Дмитро Медведєв і Віктор Янукович говоритимуть про Чорноморський флот. Як повідомляє «Інтерфакс–Україна» з посиланням на джерело у Кремлі, з огляду на набрання чинності угоди з питань перебування ЧФ РФ на території України, глави держав обговорять перспективи укладення низки інших документів, що стосуються різних аспектів функціонування Чорноморського флоту. Також президенти розглянуть питання співпраці в галузі авіаційної промисловості, взаємодії в енергетиці, у тому числі тему інтеграції атомних комплексів двох країн, перспективи будівництва транспортного переходу через Керченську протоку тощо.

Мовне питання

Народний депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький заявив, що в скандальний законопроект про мови, одним з авторів якого він є, буде внесено правки. За словами Гриневецького, він підтримує позицію Голови Верховної Ради Володимира Литвина, який звернувся до президента Національної академії наук Бориса Патона з проханням надати експертний висновок щодо законопроектів про мовну політику і перевірити їх «на предмет історичної зумовленості, гуманітарної відповідності і відповідності міжнародному праву».

* * *

Ленінський районний суд Миколаєва заборонив міському голові Володимиру Чайці використовувати у своїх публічних виступах будь–яку мову, окрім державної. Навіть iз перекладом на українську. Таким чином, Феміда задовольнила звернення пенсіонера Анатолія Ільченка, який вважає, що, виступаючи перед громадянами у День Перемоги, Чайка, говорячи російською мовою, «порушив інтереси україномовної частини населення».

Тимошенко побувала у Брюсселі

Генсек Європейської народної партії Антоніо Лопес–Істурізом заявляє про стурбованість політичною ситуацією в Україні. Як повідомляє УНІАН, про це він сказав у Брюсселі ввечері 15 вересня на саміті ЄНП після зустрічі з Юлією Тимошенко. Сама лідер партії «Батьківщина» після саміту заявила, що побачила готовність Європи захищати демократичні цінності в Україні. За словами Тимошенко, «лідери ЄНП адекватно оцінюють ситуацію в Україні і будуть захищати демократичні цінності».