Одинадцять із десяти

17.09.2010
Одинадцять із десяти

Українець із московського «Спартака» Андрій Дикань, зробивши вісім «сейвів», відстояв на «нуль» дебютний матч в ЛЧ. (Фото Рейтер.)

Важко сказати, чи вболівали позавчора прихильники київського «Динамо» за єдиного представника України в Суперлізі — донецький «Шахтар», але багато хто з них точно підтримував «Реал» у його протистоянні з «Аяксом». Підопічні Жозе Моуріньйо мали на руках усі козирі, щоб перемогти недавнього кривдника «біло–синіх». Натомість амстердамська команда позбулася свого «джокера» — через перебір жовтих карток, отриманих у кваліфікаційних раундах ЛЧ, стартовий поєдинок групового етапу пропускав лідер атак і капітан «Аякса» Луїс Суарес. Як результат — комфортна перевага «вершкових» у два м’ячі. «Королівський клуб» на високій ноті почав похід по десятий Кубок чемпіонів.

Інший фаворит квартету G — італійський «Мілан» — показав своєму співвітчизникові, головному тренеру «Зеніта» Лучано Спалетті, як потрібно лускати «міцні горішки». «Осеру», який не пустив у групу пітерців, вдавалося тримати оборону цілу годину, проте зірковий дует «россо–нері» Рональдіньйо — Ібрагімович таки підібрав шифр до французького сейфу. У матчі на «Сан–Сіро» бразилець асистував, а швед забивав, демонструючи свій бомбардирський хист ціною 24 млн. євро (така нинішня трансферна вартість Златана).

Відверто здивував московський «Спартак». Колектив Валерія Карпіна, який лихоманить на внутрішній арені, спромігся вивезти з марсельського «Велодрому» аж три очки, не завдавши жодного (!) точного удару по воротах французького чемпіона — «Марселя». За Веллітона і К° зробив місцевий захисник Сесар Аспілікуета. На «відмінно» в воротах «спартачів» відстояв 33–річний український дебютант Андрій Дикань. «За сьогоднішній матч я поставлю нашому кіперові оцінку «11» за 10–бальною шкалою», — так охарактеризував гру Диканя Карпін.

А от інший гравець «синьо–жовтої» збірної, Анатолій Тимощук, просидів весь матч на лаві запасних «Баварії» і ніяких оцінок, звісно ж, не отримав. Позавчора мюнхенцям знову не знадобилися послуги руйнівника Тимохи. Суперник — римський клуб «Рома» — банкрут, виставлений на продаж, і рівень гри нинішніх «вовків» відповідний. Ламати насичений захист гостей тренер німців Луї ван Галь із 67–ї хвилини довірив «резервістам» Клозе та Гомесу, і ці заміни спрацювали.